EEN NICHE COLOGNE ZOALS EEN NICHE COLOGNE HOORT TE ZIJN:
INSTANTFRISHEID MET EAU DE PARFUM-WERKING
Jaar van lancering: 2012
Laatst aangepast: 12/02/13
Neus: Arturetto Landi
Concept & realisatie: Enzo Torre
Ik heb me toch een mooie cologne geroken: Colonia Esperidea. Doet alles wat een klassieke cologne moet doen: op ongekunstelde wijze instantfrisheid oproepen die je gemoed opbeurt en tevens bewijst dat ‘Keuls water’ ook in de winter zijn ontspannen boodschap kan verspreiden, want elke goede casual cologne draagt het voorjaar in zich.
Colonia Esperidea wordt geleverd door Torre of Tuscany. Als ik het goed heb begrepen, werd dit parfumatelier in 2007 opgericht door Enzo Torre. Zijn bedoeling: de traditionele geurgeschiedenis van Italië (in het bijzonder die van Toscane) met een moderne twist in de etalage zetten. En dat die rijke geschiedenis hem volop inspireert bewijst inmiddels het aantal geuren die hij – voor mij overbodig – heeft voorzien van het predikaat ‘Art Perfume’.
In 2011: Corpi Caldi, Muschio Marino, Vetiver Moderno, Mughetto Verde en Colonia Toscana. In 2012: Berkane, Dolce Narciso, Savane Oud en Colonia Esperidea. Afgaande op de namen, zie ik bij veel geuren geen directe link met het turbulente verleden van Toscane – de streek ‘verantwoordelijk’ voor de Europese renaissance. Eerder een hele commerciële invalshoek. Niets verkeerd mee. Als de geuren maar goed zijn. En die zijn goed, zeer aangenaam, maar niet echt ‘Art Perfume’ afgaande op de vier die ik heb geroken waaronder Colonia Esperidea.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Wat aan de charme van bijdraagt is de vasthoudendheid, en dat komt omdat het een eau de parfum betreft. Neem daarbij het feit dat Colonia Esperidea inderdaad zeer klassiek ruikt, maar dat de moderne noten voor een ‘nu’-belevenis zorgen. Het klassieke in de opening: een enorme scherpe uitbarsting van citrusnoten die alle kanten opvliegen. Knisperend, ‘schurend’, vol vitaliteit. Je bent direct wakker, je bent direct goed gemutst.
Terzijde: Esperidea is afgeleid van ‘il giardino delle esperidi’, ofwel de mythologische tuin der hesperiden. En in de parfumwereld is hesperide een verzamelnaam voor een ‘citrusvruchtencocktail’ gemaakt van fruitige, lichtzure tonen met citroen, oranjebloesem, neroli, sinaasappel, grapefruit en bergamot als smaakmakers.
Het moderne in de opening: ananas die de citrusnoten versterken en tegelijkertijd ‘verzoeten’. Op de achtergrond neem je een groene nuance waar. Verantwoordelijk hiervoor: gardeniablad, maar had voor mij ook een ander blad kunnen zijn. Dit loopt mooi over in het hart waarin nog zo’n klassieke cologne-noot ronddartelt: oranjebloesem die een bloemige ondersteuning krijgt door roos en lavendel.
De basis is voor een cologne modern en verrassend: witte musk. Dit ingrediënt met katoenpluizerig en clean effect, maakt heel veel geuren plat en ‘kapot’, maar wordt in Colonia Esperidea met mate opgediend en mooi in balans gebracht met het houtige, marine-achtige en dierlijke ambergris (die hoe langer op de huid, zich duidelijker manifesteert). Het effect: een sprankelende cologne met een aangename schoongewassen uitwerking. Alsof je een met een colognezeep hebt gewassen én afgespoeld maar waarvan de citrusnoten aangenaam op je huid blijven tintelen.
RUIK & VERGELIJK
Nog een geur waarin witte musk een klassieke cologne een moderne toets geeft. Je kunt ook zeggen waarin een klassieke cologne van witte musk een haute parfumerie-ervaring maakt.
Hermès Eau de Gentiane Blanche (2009)