EEN ANSICHTKAART UIT EUROPA VOL ZOMERSE GROETEN
Jaar van lancering: 1984/2009
Laatst aangepast: 10/12/12
Neus: onbekend
Wist je dat Estée Lauder een van de eersten was die de Middellandse Zee in een parfumflacon heeft gevangen? Met Azurée uit 1969. Wordt beschouwd als de vrouwelijke tegenhanger van haar eerste mannengeur Aramis (1964), nu verkocht als Classic. Wist je dat ze vervolgens ook een première had door het gebied olfactorisch in kaart brengen dat aan de basis lag van de renaissance.
Ze deed het wel via een omweg met haar mannenmerk Aramis: Tuscany per Uomo. Wist je eigenlijk hoe goed en degelijk de geur is? Er is niets ‘on-snobby’ om die nu (nog steeds) te dragen. De geur vormt sinds 2009 onderdeel van The Gentleman’s Collection: succesvolle Aramis-geuren gebottled in het kader van de vintage-trend. Moet op zich ‘best wel’ wennen zijn geweest voor Amerika – toen nog de belangrijkste afzetmarkt van Aramis.
Want om het die extra Italiaanse toets te geven, was het niet bestemd ‘for men’ maar ‘per uomo’. Gold trouwens voor de hele campagne: een visualisatie van hoe Amerika dat ver gelegen gebied met zijn tot de verbeelding sprekende rijke geschiedenis zag. Een ansichtkaart vol zomerse groeten. Met de geur zit je direct in het hart de Toscane door zijn frisse, groene en houtige noten met zalvende nasleep.
De geur sloeg aan met het gevolg dat in 1992 voor het eerst ook een vrouwelijke variant werd gelanceerd: Tuscany per Donna en twee jaar later een intense versie voor hem: Tuscany per Uomo Forte.
Tuscany per Uomo is een typische jaren tachtig-geur van Aramis: het vormt, gelijk Portos (1985) de mild-kruidige overgang van het krachtige kruidige Classic naar de meer ozon en oceaanachtige geuren van de jaren negentig (Havana uit 1995 uitgezonderd) die resulteerden in lichtere en zonnige variaties op Classic zoals Cracked Iced Cologne (1991) en Aramis Cool (2003) uitmondend in Life (idem).
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Let wel Tuscany per Uomois een echte mannengeur. Maar minder overdonderend dan de krachtige aromatische varengeuren die hem voorgingen. Zoals de klassiekers Pour Homme van Van Cleef & Arpels (1978), Azzaro’s Pour Homme (idem) en for that matter Kouros van Yves Saint Laurent (1981). Moet ook wel. Anders vernoem je een geur niet naar Toscane. Er wordt subtieler met de noten gespeeld.
De helaas onbekende neus geeft roept prachtig het beeld op van een wandeling door het Toscaanse landschap. Je ziet de pijnbomen voor je, je hoort de krekels tjirpen, leeuweriken hoog aan de wolkeloze hemel zingen. Maar vooral ruik je de kruiden verwarmd door de zon, klaar om geoogst te worden.
Eerst een fris-scherpe wind die komt vanuit de Middellandse Zee: limoen, citroen en bergamot. Maar niet te scherp doordat ze worden begeleid door lavendel.
Deze wind blijft lang waaien voor ze de door oranjebloesem omringde kruidentuin bereiken: basilicum, karwei, dragon (foto) en anijs. Mooi om te ruiken hoe het groene samengaat met lavendel en oranjebloesem, en hoe anijs de zoete lavendelnoot versterkt. En daar tussen kringelt kaneel. Maar het zijn geen losgetrokken kruiden, ze blijven vast in de grond zitten. De basis dus. En die is vol houttonen: sandelhout, patchoeli en mos zacht gemaakt, als beschenen door de zon, met tonkaboon en leer. Als de geur vol op de huid zit, valt op hoe lang de groen-kruidige noot present blijft.
RUIK & VERGELIJK
Verscheen wat eerder en was meer gericht op een denkbeeldig verblijf in de bossen van Amerika, maar het is een soort voorbode van Tuscany per Uomo:
Aramis – The Gentleman’s Collection – Devin (1977/2009)