FINE, BIO AND DANDY
Jaar van lancering: 2008?
Laatst aangepast: 28/08/12
Neus: Tammy Frazer
Flaconontwerp: Tammy Frazer ism David Reade
Te koop bij: www.perfumelounge.nl
Tammy Frazers liefde voor eerlijke en pure parfums zit haar eigenlijk in de genen. Haar opa Graham Wulff (1916-2008), chemicus bij Unilever, was in 1949 de uitvinder van Oil of Olaz (‘Hoi of Helaas’). Haar vader werkte voor Givaudan (Zwitsers geurproducent). Een oom en tante introduceerden de homeopathie in Zuid-Afrika, haar geboorteland. Haar in Kaapstad opgerichte parfumhuis (anno 2008) ontstond zoals zoveel nichehuizen uit frustratie.
Tijdens haar studie aan de ISIPCA (Institut Supérieur International du Parfum, de la Cosmétique et de l’Aromatique Alimentaire) in Versailles, kwam ze erachter dat de meeste van haar medestudenten eigenlijk alleen maar een baan als pr-medewerker bij de grote jongens in de parfumindustrie ambieerden. Zelf mooie parfums maken, nee dank u. Frazer dus wel. Dus zette ze haar studie voort. Haar doel: de essentie ontdekken van natuurlijke ingrediënten. En dat betekende dus: de wijde wereld in.
Niets voor niets vormen reizen, of beter gezegd de herinneringen er aan, haar inspiratiebron voor parfums die ze Chapters noemt. Niet echt origineel natuurlijk, maar dat hoeft ook niet. Wat haar benadering wel oorspronkelijk maakt: de presentatie.
Die is niet cliché chic (denk Guerlain en consorti), niet cliché ‘simpel vierkant flesje’ (denk Yosh, denk Escentric Moleccules), maar rijk in al zijn soberheid. De kristallen flacons zijn door Frazer ontworpen, maar gemaakt door David Reade, een ‘lokaal’ glaskunstenaar. En de solids (op basis van biologische bijenwas) zijn handgesneden doosjes gemaakt in Mozambique van M’Pingo-hout door Allan Schwarz.
Het is moeilijk om aan de hand van één parfum een oordeel te vellen. Ik zal me dus meer in haar creaties moeten verdiepen. Van de ‘negen hoofdstukken in parfum’ die ze tot nu toe maakte, spreken mij vooral Chapter 1 aan (een fusie van nootmuskaat en jasmijn), Chapter 2 (narcis ontmoet ylang-ylang) en Chapter 6 (munt zoekt aansluiting met patchoeli). Je vraagt je wel af gezien haar zeer exclusieve distributie en prijsbeleid of Tammy Frazer kan ‘leven’ van haar creaties – misschien heeft ze in 2008 een ‘leuk sommetje’ geërfd.
Ze wordt verkocht bij Harrods (Londen), Colette (Parijs) en Annindriya Perfume Lounge (Amsterdam) waarvan Tanja Deurloo mij een proefje gaf van Chapter 8 die gebaseerd is op haar herinneringen aan het Engelse platteland…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… en dat zijn mooie herinneringen (vanzelfsprekend) en die lang blijven ‘hangen’ gezien de kracht van de geur. Tanja Deurloo bespoot voor mij een blotter, wikkelde die in zilverpapier – had een merkwaardige heroine addict-connotatie – en na twee weken rook ik Chapter 8 nog.
Het is voor mij een moderne variatie op de varengeur door de klassieke combinatie van lavendel (heel zuiver in dit geval) en eikenmos die eerst een enorme groene boost krijgt door knisperend viooltjesblad (foto) die vervolgens die diepte verkent (van een Engels bos) door hetzelfde eikenmos verrijkt door een rokerige leernoot. Laatste transformeert voor mij Chapter 8 van ‘bio naar dandy’. Ben benieuwd of Tammy Frazer hiervoor berkenteer heeft gebruikt of de plant waarvan mij de naam maar niet te binnen wil schieten.
RUIK & VERGELIJK
Grappige ervaring: Chapter 8 maakt de eerste seconden een erge puur natuur indruk. Ruikt naar ‘bio’. Verdwijnt daarna geleidelijk om meer ‘volwassen’ en luxueus (in de klassieke zin van het woord) te worden. Dat gebeurt ook met nog zo’n echt bio-parfum. De geuren van Honoré de Prés even buiten beschouwing gelaten.
Aveda Yatra (2007)