EEN ECHT SURREALISTISCH PARFUM VOOR DE MAN
Jaar van lancering: 1987
Laatst bijgewerkt: 18/06/12
Neus: onbekend
Artistic direction: ‘Salvador Dali’
In 1982 wordt de zieltogende kunstenaar Salvador Dali (1904-1989) benaderd door Gilles Pommereau en Jean Paul Grivory met de vraag of hij zijn naam wil verbinden aan een nieuw parfum d’art met hoofdletters. De oude meester gaat akkoord en Dali verschijnt het jaar daarop in een limited edition van 5000 stuks voor (omgerekend naar nu ongeveer) € 3800,00. Als het gedroomde succes uitblijft besluiten de twee – de kunstenaar staat inmiddels met één been in het graf – over te gaan op een bredere spreiding van het parfum.
Dat gebeurt in 1983 en krijgt de naam Salvador Dali en is bestemd voor de vrouw. Dat heeft opvallend veel succes. Nu haasten de kunstliefhebbers die zich geen echte of een van de miljoenen namaak-Dali’s kunnen veroorloven naar de winkel. Logisch dat een mannelijke versie volgt: in 1986 ziet Dali pour Homme het licht.
Hierin zien we het hoofdmotief van de flacon van Salvador Dali – de lippen – terug als dop met daaronder ‘bungelend’ een amorfe, bolachtige flacon. Beide zijn geïnspireerd op het schilderij Apparition de l’Aphrodite de Cnide dans un paysage (waarvan het jaar waarin het werd gecreëerd heel surrealistisch niet is te achterhalen) waarin de mond voor vrouwelijke sensualiteit en de (in dit geval ronde) kaak voor mannelijke viriliteit staat.
Opvallend beide geuren zijn nog steeds te koop en overtuigen (net zoals Dalissime uit 1994) doordat de wereld van Dali serieus wordt geïnterpreteerd. Maar hoe meer geuren (inmiddels meer dan 25) er verschijnen, des te minder Dali ze worden – maar dat beschrijf ik nog een andere keer. Leuk voor de weet: Dali presenteerde zijn allereerste parfum in de jaren vijftig. Hele actuele naam voor die tijd – Rock ‘n’ Roll – en natuurlijk surrealistisch verpakt: in twee dobbelstenen. En hij hielp ook couturiers en parfumhuizen met de vormgeving van parfums – maar dat beschrijf ik ook nog een andere keer.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Dali pour Homme sluit perfect aan op de geurtrend van de jaren tachtig van de vorige eeuw in de ketenparfumerie: stoere, mannelijke geuren die het als het ware zoeken in de ‘ruwe verfijning’. Donker, schaduw, bloemen verdronken in een sterke, mosachtige basis die uiteindelijk een licht sensueel spoor trekt.
Officieel omschreven als een klassieke bloemige chypre die fris opent: bergamot, citroen, mandarijn die direct groen wordt gemaakt door basilicum, dragon en geraniumblad. Interessant is de zoete wending die Dali pour Homme vervolgens neemt, want heel voorzichtig neem je een lichte anijsnoot (tekening) waar die de bloemen in het hart – lavendel, lelietje-van-dalen, jasmijn – voorzien van een ‘snoeplaagje’. En het wordt nog zoeter (zonder vrouwelijk te worden) door de toevoeging van heliotroop. Nu ontwaken in de basis mos, vetiver en patchoeli… alsof je je in het diepst van een bos bevindt… waar af en toe zonnestralen de amber-, vanille- en muskdruppels laat smelten op het ‘onderhout’. In zijn categorie gewoon een erg goede geur!
RUIK & VERGELIJK
Niet verder vertellen, maar eigenlijk is Dali pour Homme een nieuwe klassieker. Want wordt nog steeds geproduceerd. Kun je van onderstaande geuren niet echt meer zeggen, afgezien van de nichers. En vraag: welke van onderstaande geuren kan ondergebracht worden in een andere niche: grootste floppers aller tijden…
Etienne Aigner Free Life (1987)
Arrogance Uomo (1987)
Balenciaga Ho Hang Club (1987)
Basile Uomo (1987)
Hugo Boss Sport (1987)
Bijan For Men (1987)
Pierre Cardin Musk (1987)
Comptoir Sud Pacifique Vanille Café (1987)
Coty Iron (1987)
Creed Bois du Portugal (1987)
Alain Delon Alain Delon Plus (1987)
Alain Delon Iquitos (1987)
Giorgio Beverly Hills V.I.P. Special Reserve for Men (1987)
Halston Limited (1987)
Ted Lapidus Pour Homme (1987)
Estée Lauder Metropolis (1987)
Lomani Lomani (1987)
Loreste Loreste (1987)
Parfums RAG Romanoff (1987)
Jil Sander Man III (1987)
Shiseido Gear (1987)
Sergio Tacchini Sergio Tacchini (1987)
G. M. Venturi Uomo (1987)
Pingback: Dark Perfume Scents: Dark Temptation You Can’t Resist - sniffantasia