ZENZATIONEEL: EEN BRIES VAN BLOEMIGE FRISHEID
Jaar van lancering: 2007
Laatst bijgewerkt: 16/02/12
Neus: Michel Almairac
Flaconontwerp: Taisuke Kikuchi
Artistic direction: Jean Paul Goude
Zei je twintig/dertig jaar geleden tegen familie en vrienden dat je ‘aan aromatherapie deed’, dan dachten ze dat je de medische stand definitief had opgegeven. Legde je vervolgens uit wat het behelsde, dan zag je ze denken: wat een warrige hippy zeg, misschien beter dat-ie een tijdje achter de klapdeuren verdwijnt. Hetzelfde gold voor andere gezondheidsleren uit Azië. Met name yoga, Ayur Veda en Zen. Inmiddels zijn die de normaalste zaak van de wereld. Sterker, in alle soorten en maten wordt het tegenwoordig aangeboden. High end: men neme Aveda, het merk dat een ‘leer’ op zichzelf is. Low end: men neme sommige Aziatische massagesalons die met ‘liefde’ alle stress en spanningen uit je wrijven – van een soms zeer bedenkelijk niveau.
Shiseido (in 1872 opgericht door Yushin Fukuhara), het Japanse cosmeticahuis, heeft altijd een link gehad met Zen: een Japanse vorm van Boeddhisme die gelooft in de werking van concentratie-meditatie om zo inzicht in je ware aard te krijgen waardoor de weg openstaat naar een ‘bevrijde manier van leven’. Zowel qua filosofie, zowel qua geur. Het heeft hierbij niet voor niets de aromachologie als uitgangspunt: de zogenaamde ‘leer’ die gelooft dat via geur de stemmig van de drager in een positieve richting stuurt. Maar dat doen volgens mij alle parfums – óók die worden gemaakt uit louter commercieel oogpunt.
Hoe sterk het merk zich verbonden voelt met Zen, blijkt wel dat het drie keer een geur zo noemde: 1964 (zie foto onderaan), 2000 en 2007. Vooral de tweede versie ging hierin heel ver door het leveren van wierookstokjes met passende houder. Zen 2007 is ‘een bries van bloemige frisheid, gelaagd met amber en hout, en straalt een zoete en vrouwelijke zachtheid uit’. Het Zen-effect: doordat het bruist van energie ‘laat het je innerlijke energie stralen’.
En vergeet ook niet (en prettig als je er in gelooft): in Zen zit ook een anti-stressformule (‘een exclusieve aromacologische technologie van Shiseido’) en de holistische benadering van Shiseido waardoor de geur ‘een balans tussen lichaam en geest bewerkstelligt’. En herken je in de ‘eenvoudige, symmetrische en verfijnde flacon een Japans theehuis? Ik niet. Ook niet met heel veel fantasie. Wat ik wel zie en heel mooi vindt: de manier waarop Zen is geschreven: zowel de ‘z’ als de ‘n’ zijn hetzelfde qua vorm, alleen anders geplaatst. Wat ik niet snap: de styling van Jean Paul Goude, daar raak ik eerder van in de stress, zo’n vrouw die als een duvel uit een doosje uit het ‘theehuis’ ontsnapt.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Let wel: Zen is een mooie geur. Ik zie het als een iets zoet-fruitiger versie van Coco Mademoiselle (2001). En gelaagder door de volle patchoeli-noot in de basis. Dat ruik je direct in de opening: bitterfris grapefruit en bloemfris bergamot – gaan mooi samen met perzik en ananas. Mooi gedaan.
Dan het hart, daar wordt de blauwe roos opgevoerd als hoofdversierder. Die schijnt ‘extreem fruitig met een delicate citrusgeur’ te ruiken.
Maar hoe ik ook zoek op internet: geen blauwe roos. Wel een speciaal ‘puur’ om de kleur, niet om de geur gekweekte variant. Het is volgens mij eerder een fantasieroos die een aantal geurmoleculen in zich verenigt van roos, fresia, gardenia, hyacint en lotus. Wel fijn daar niet van.
Het is een bloemige en luchtige zoetheid die in de basis heel elegant wordt opgevangen door amber, cederhout, witte musk, wierook en – voor mij – prachtige patchoeli: rijk en intens.
RUIK & VERGELIJK
Een geur van Shiseido die echt veel met me deed en zowaar werkte, is helaas van de markt gehaald:
Shiseido Relaxing Fragrance (1997)