EEN PRETTIG GEPRIJSDE KLASSIEKER
EN NOG VINTAGE OOK
Jaar van lancering: 1921
Laatst bijgewerkt: 01/02/12
Neus: onbekend
Modellen: onbekend
Fotografie: onbekend
Tosca – genoemd naar de gelijknamige en tragische heldin uit een opera van Puccini naar wordt beweerd – was in de jaren zestig en zeventig een favoriet moederdagcadeau. Het geurtje in geschenkverpakking (eau de parfum plus zeep) werd meestal gekocht bij de lokale drogist met beperkt parfumaanbod door kinderen (zoals ik) die nog geen weet hadden dat er ook ‘echte’ parfums bestonden met namen zoals Guerlain, Dior en natuurlijk Chanel. Opvallend: de geur verscheen in hetzelfde jaar als ‘het best verkochte parfum aller tijden’: N° 5 van Chanel.
Nu het bijzondere: N° 5 wordt beschouwd als het eerste parfum waarin aldehyden het karakter bepalen, maar die zitten ook in overvloed in Tosca. Sterker, Tosca werd lange tijd beschouwd als de ‘burgelijke’- en ‘huisvrouw’-versie van het meer classy en elitaire N° 5.
Aldehyden zijn synthetische geurmoleculen verkregen uit alcohol en plantenmaterialen, ontwikkeld aan het eind van de 19de eeuw. Tot die tijd waren de meeste parfums eenvoudig en voornamelijk gebaseerd op bloemen, kruiden, harsen en dierlijke ingrediënten (ambergris, musk, civet). Met aldehyden kon een neus parfum als een harmonieuze en abstracte compositie creëren gebaseerd op noten niet afkomstig uit de natuur.
Volgens de geschiedenis is Ernest Beaux (1881-1961) de eerste neus die hiervan gebruik heeft gemaakt. Met zijn recepten probeerde hij eerst Francois Coty te interesseren, maar die vond de uiteindelijke kosten te hoog. Vervolgens klopte hij bij Chanel op de deur. Die was gefascineerd en dacht al langer na over een parfum onder haar naam. En zo ontstond Nº 5. Zij zou het wonder van aldehyden als volgt omschreven hebben: ‘Het is een paradox. Op een vrouw ruikt een natuurlijke bloem kunstmatig. Misschien moet een parfum dat natuurlijk aandoet, kunstmatig gecreëerd worden’.
Nog steeds is Tosca populair, ondanks het feit dat het gemiddelde moederdaggeurgeschenk inmiddels bestaat uit Guerlain, Dior en natuurlijk Chanel bestaat. Maar vergeet niet, dat er nog steeds heel veel mensen zijn, die ondanks alle mediabombardementen, geen notie hebben van deze en al die andere luxemerken – daar verbaas ik me steeds weer over.
Op de speciale Tosca-site staat dat de geur qua formule sinds 1921 nog exact hetzelfde is – klopt dus niet. En dat qua sfeer, na de aangenaam tuttige uitstraling uit de jaren zeven en tachtig – kan helaas geen foto’s vinden die dat tonen – is gekozen voor een ‘moderne’ interpretatie hiervan: een chique vrouw die geniet van alles wat een tegenwoordige, zogenaamde elitecruise te bieden heeft. Ofwel, ‘de klassieke en elegante waarden van Tosca in een luxueuze en tijdloze atmosfeer’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Net zoals N° 5 van Chanel herinner ik me Tosca voller en ‘vettiger’ dan de huidige versie. Laatste is een eigenschap van aldehyden. Ik herinner me een flacon die een van de buurvrouwen uit mijn jeugd in haar badkamer had staan: daarin zat een vloeistof die glansde als intens amber; leek wel vloeibaar fluweel…
Interessant: Tosca heeft geurtechnisch veel overeenkomsten met N° 5. Zo hadden beide geuren ooit ook civet in de basis. Dat is er nu uitgezeefd waardoor ze beide cleaner en meer soapy zijn. Maar nog steeds: zelfde familie, zelfde uitgangspunt, zelfde klassieke opbouw, alleen een andere uitkomst. En dat is natuurlijk een kwestie van kwaliteit.
Dus opent de geur met een sterke aldehydeninjectie omringd met bergamot, citroen en veel neroli, die je de hele geur door blijft waarnemen. Het hart: een boeket van iris, jasmijn, lelietje-van-dalen, ylang-ylang (foto) en roos die door dezelfde aldehyden minder bloemig, maar meer ‘abstract’ worden. In de basis maakt Tosca het onderscheid: patchoeli, ambergris, vanille en cistus labdanum, waardoor de geur voller en zoeter eindigt.
Leuk is dat je van nog steeds Tosca op drie manieren kunt genieten: eau de cologne, eau de toilette en eau de parfum. En voor het pure parfumextract, moet je het internet op – wordt af en toe nog een vintageversie aangeboden.
RUIK & VERGELIJK
Er zijn niet veel geuren die even klassiek en bijna even populair zijn gebleven als:
Chanel N° 5 (1921)