DE RENAISSANCE VAN VALENTINO ALS HAUTE PARFUMHUIS
Jaar van lancering: 2011
Laatst aangepast: 05/11/11
Neus: Olivier Cresp, Alberto Morillas
Model: Freja Beha Erichsen
Fotografie: David Sims
Art director video: Johan Reck
Toen ik vernam dat cosmeticagigant Puig (producent van onder meer Nina Ricci, Paco Rabanne en Prada) een geurlicentie met Valentino was overeengekomen, verbaasde me dat. De ontwerper die ooit het huis had opgericht was net met pensioen en de shows die volgden werden door de modepers niet bepaald met gejuich ontvangen. En wat zijn geuren betreft: de uitstraling daarvan werd steeds meer bepaald door marketing dan door inspiratie.
De ‘mooiste’ voorbeelden: Rock ’n Rose (2006) gevolgd door Rock ’n Rose Couture (2007), Rock ’n Rose Prêt à Porter (2008) en Rock ’n Dreams (2009). Maar Puig gelooft in de kracht en uitstraling van de naam Valentino. Dat betekent: schoon schip maken en het merk presenteren als ‘parfum’ alsof het de eerste keer was. Het accent wordt gelegd op de ‘cultuur van couture’. Daarvan getuigt de persmap. Beter gezegd, een zwaar boekwerk waarin je onder meer het volgende kunt lezen. Ik beperk me tot de hoogtepunten.
‘Hartje Rome, vlakbij de beroemde Spaanse Trappen, bevindt zich het hoofdkantoor – Palazzo Mignanelli – van Valentino. Zowel de binnen- als de buitenkant van dit historische 16de eeuwse gebouw vertegenwoordigen de passie, inspiratie en respect voor een modemerk wereldwijd geliefd’.
Even verder: ‘Net als mode, transformeert het huis door innovatie, evolutie en modificatie. Het onthult Valentino’s toewijding tot uniciteit, schoonheid en wordt door een variëteit van silhouetten, ideeën, beelden en projecties uitgedrukt. Valentino’s couture is voor de elegante vrouw met dito levensstijl die wenst een onderscheidend statement te maken en het leven ten volle te leven’. Toe maar. Weer verder: ‘Met Maria Grazia Chiuri en Pier Paolo Piccioli, huidige creative directors, is in lijn met de tijdgeest de Valentino-vrouw iets extremer en uitdagender geworden. Ze verbaast met combinaties van chiffon, zwart leer, kasjmier, metalen studs, herringbone-wol en chantilly-kant. Het effect: ‘Vergankelijk en etherisch, magisch en mysterieus, is zij verleidelijk, dubbelzinnig, onvoorspelbaar en lichtvoetig…
… een onontkoombaar, nét ongrijpbaar icoon, draagt zij sluike outfits die haar onberispelijke figuur accentueren, verfraaid door verborgen structuren, exclusieve technieken en prachtige afwerking. Haar couturejurk past haar als een handschoen, haar klasse wordt benadrukt door een zacht, zwevend aura en transformeert haar uniciteit in een onuitsprekelijke, overweldigende, onweerstaanbare zintuiglijke ervaring’. Toe maar deel twee.
En alsof dat nog niet genoeg is: ‘Rome vormt de ideale inspiratiebron. Haar weergaloze, aristocratische lagen van subliem kunstenaarschap en architectuur, herinneringen en glans, emblemen en stilistische elementen brengen een weelderige en unieke textuur. Een adembenemend spektakel van ranke neoclassicistische zuilen, barokke bevliegingen, eindeloze uitzichten en geheime glimpen symboliseren ze de tegenstrijdige allure van Valentino’s perceptie en de onvoorspelbare vrouw. Ze kent en stelt couture op prijs die legendarische looks herdefinieert, silhouetten en maten met zorg bestudeert, geplooide, gevouwen en gedrapeerde constructies creëert, nauwgezet en uitgebreid inlegwerk en uitsparingen toepast, en versieringen over het geheel aanbrengt’. Bent u er nog?
En toen kwamen we bij Valentina. ‘Gevangen in een verfijnd geurboeket, dienden de ingrediënten die de vrouwelijkheid en uniciteit van de Valentino-vrouw weerspiegelen, ter inspiratie voor het parfum bedacht als symbool van couture, distinctie en vrouwelijk ideaal. Valentina: prachtig, stralend met de charmes van een moderne erfgename: verleidelijk, geraffineerd, onconventioneel, charismatisch’.
Ook fijn: ‘Ze creëert haar eigen stijl. Ze woont in een paleis, maar er gaat voor haar niets boven het gevoel het hart te voelen kloppen van het levendige centrum van Rome. Ze is de enige voorvechter van een hypnotiserend, betoverend verhaal met verwijzingen en toespelingen naar legendarische figuren uit de Italiaanse mode en cinema’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Zegt het persbericht: ‘Valentina is een mengeling van ‘Italiaans-oriëntaalse’ bloemen waarin ieder facet een paradox onthult. De eerste aanzet: bergamot uit Calabrië (fris, zonnig, bloemig) wordt origineel gekoppeld aan witte Alba-truffel (foto). Denk: de geur van champignon vermengd met aardse accenten.
Hieruit stijgt een sensueel boeket omhoog van jasmijn, oranjebloesem (uit Amalfi) en tuberoos. En als je even goed doorruikt neem je ook een noot waar van wilde aardbeien. Dit alles wordt in de basis vastgehouden door nobel cederhout en de ‘meeslepende sensualiteit’ van amber. Mooi, elegant maar voor mij iets te bescheiden qua geur gezien het ‘hele verhaal er omheen’.
RUIK & VERGELIJK
Opvallend: een groot deel van dit verhaal en een klein deel van de inhoud (oranjebloesem) tonen veel overeenkomsten met:
Fendi Palazzo (2008)