GUERLAIN BEVORDERT EEN TAXFREE-GEUR
OFWEL: MANNELIJK VETIVER VROUWELIJK GEMAAKT
Jaar van lancering: 2004
Laatst aangepast: 19/06/11
Neus: Jean-Paul Guerlain
Heel vaak geroken, nooit besproken. Nu wel. Vetiver pour Elle. Met deze geur draait Guerlain de lanceringsstrategie een keer om. Werd in 2004 geïntroduceerd – alleen in het tax free-circuit. Eigenlijk een tussendoortje dus, dat weer even snel zou wegvliegen als het was gearriveerd. Maar zoals dat vaker gaat: vrouwen bleven er naar vragen. En ziet in 2007: Vetiver pour Elle wordt bevorderd, verschijnt in de chique Les Parisiennes-reeks.
Op zichzelf gewaagd een vetivergeur voor de vrouw te lanceren. Deze oorspronkelijk uit India afkomstig wortel met zijn fris-aardse parfum, anders dan citroen of lavendel, wordt gezien als typisch mannelijk en geldt dus als een van populairste geuren bij mannen.
Het is ook bekend dat Vetiver van Guerlain, het parfumdebuut van Jean-Paul Guerlain uit 1959, ook door veel vrouwen werd gebruikt. Zoals zoveel ‘pure’ vetivergeuren wordt ook Vetiver omringd met kruidige accenten. Voor vrouwen is dat wellicht te stoer. Daarom besloot Jean-Paul Guerlain…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… niet om géén kruiden te gebruiken, maar ze slechts spaarzaam over Vetiver pour Elle te strooien: peper en nootmuskaat. Je ruikt ze direct in de opening omringd door bergamot. Niet bepaald vrouwelijk. In het hart treedt vetiver (fot0) naar voren zonder haar aardse wortels te verloochenen: groen, ‘zanderig’.
Jean-Paul Guerlain zorgt met honingachtig kamperfoelie, jasmijn, oranjebloesem en lelietje-van-dalen dat vetiver een licht-bloemig, lenteachtig aureool om zich krijgt. Sterker, de vetiver verdwijnt op een gegeven moment in dit ‘licht’. Mos in de basis moet de aardsheid van vetiver versterken, tonkaboon verzoeten, musk verzachten. Eindresultaat: een aangename ‘conventionele’ bloemengeur met vetivernuances. En niet andersom.
RUIK & VERGELIJK
Het is niet de eerste keer dat het mannelijke vetiver wordt ‘vervrouwelijkt’. Onderstaande geuren laten zich zelfs er op voorstaan.
Hermès Calèche (1961)
Cartier Le Baiser du Dragon (2003)