‘FRAGRANCE ANYONE, FRAGRANCE EVERYONE?’
Een veel geoefende hobby: terugkijken. Op zoek naar momenten in het verleden toen alles beter was. Ook de smaak van toen, blijft inspireren. De jaren zestig doen het wat dat betreft goed. Opvallend: we komen er steeds meer achter dat de swinging sixties meer was dan alleen de opkomende hippybeweging (luister naar Jefferson Airplane’s White Rabbit) en de space age (remember Paco Rabanne?). Want terwijl de eerste de maatschappelijke structuren ter discussie stelde – demonstratief en provocatief – de tweede liever de ogen op de toekomst richtte, was het de ‘conservatieve’ smaak die de toon bepaalde. Dit wordt nu onder de noemers retro, vintage en heritage opnieuw voor het voetlicht geplaatst. Wat blijkt: de behoudende cultuur van toen, blijkt nu heel erg stijlvol en vervult ons met een verlangen: ‘Ach, zo zou ook ik wel geleefd willen hebben’.
Reality check: voor veel van onze (groot)ouders was dit een ‘mode de vie’, nu ook wel bekend al lifestyle. De tv-serie Mad Man heeft de ‘l’air du temps’ van deze neo-klassieke smaak die speelt met nieuwe opkomende visies prachtig en perfect gevangen. Als je kijkt naar deze Avon-promotiefilm over geuren, waan je je in deze wereld. Niet Mad Men, maar Mad Woman.
Chanelchic: wil je weten hoe Coco tijdens deze jaren dacht over stijl, klik de clip hierboven. Wat jammer dat ik kan niet liplezen. Trouwens de voice over geeft tips die nog steeds het praktiseren waard zijn. En in mijn volgende leven wil ik – back to the future – vertoeven in deze wereld. Als man, als vrouw, als hond… maakt me niet uit.
Erg leuk stukje en vooral de video spreekt tot de verbeelding! Volgens mij wordt er vandaag de dag wel anders wordt gedacht over ‘spray parfum maar royaal in het rond’, wellicht door talloze ervaringen in een alsmaar drukkere wereld waarin we veel op elkaars lip zitten. Wat mij betreft is een beetje discretie bij het aanbrengen (tenzij eau de cologne) niet verkeerd. Hoe dan ook is die elegante wereld van toen wel een groot verschil met nu. Alleen wat betreft kleding kan daar al veel van geleerd worden (ik noem een driekwartbroek).
Vraag me eigenlijk af of er specifieke studies zijn gedaan naar de psychologische invloed van parfumgebruik bij mannen/vrouwen? Bekend is natuurlijk dat veel mensen alsmaar meer aanbrengen doordat ze zelf grotendeels anosmisch geworden zijn voor hun parfum. Maar hoe zit het met de ‘beleving’ van de drager?
Beste Guus,
Bedankt voor je reactie. Ik vind het zo jammer dat je tegenwoordig op straat bijna niemand meer ruikt. Ik heb het alleen af en toe op een roltrap als je ‘verplicht’ iets langer in de buurt van een anoniem persoon moet verblijven. Ik zit zelf te denken om een studie te doen naar dit verschijnsel, alleen gaat daar zoveel tijd in zitten. Misschien beginnen met fieldwork. Mensen op straat interviewen en dat direct op youtube zetten.
Groeten,
Geurengoeroe
Ben het met je eens dat het fijn is een mooie geur te ruiken, maar een grote walm van een goedkoop zoet geurtje toch liever niet. Blijft natuurlijk een persoonlijk ding. Dat fieldwork is trouwens een leuk idee, ik denk dat daar veel boeiende reacties op zouden komen. Ik herinner me wel dat ze een paar jaar geleden in Amerika met wat ‘shocking’ parfums de straat op zijn gegaan om daar te vragen wat mensen er van vonden. Ook nog een andere video gevonden: http://www.youtube.com/watch?v=EHoyzHHSbQM