EEN ODE OP KLASSIEKE GUERLAINS VOORZIEN VAN EEN ETHERISCHE TOETS
Jaar van lancering: onbekend
Laatst aangepast: 14/08/12
Neus: Yosh Han
Te koop bij: www.perfumelounge.nl
Heb net een parfumpresentatie achter de rug bij de Annindriya Perfume Lounge in Amsterdam. Tanja Deurloo presenteerde daar het merk van de in San Francisco wonende en werkende Yosh Han. Ik vind het altijd een openbaring om neuzen te horen vertellen die niet werken voor de grote merken.
Je weet dan één ding zeker: je bent gevrijwaard van alle clichés die meestal door de marketingafdeling worden voorgekauwd. Zo ook bij Yosh Han. Haar inmiddels zeven geuren zijn complex omdat ze naast haar inspiratie ook de ‘regels’ van chakra en numerologie toepast. Nu heb ik daar zelf niet zoveel mee, maar zoals zij erover vertelt, ga je geloven dat het zeker een toegevoegde waarde geeft aan haar creaties. Daarom gaat elke geur gepaard met drie nummers. De eerste refereert aan een geurfamilie, de tweede is een ‘chakranummer’ (die iets zegt over je ‘state of mind’) en de derde is gekozen volgens de numerologie-leer.
In haar eerste geur Sottile 1.61. is dat bijvoorbeeld chakra nummer 1, de fysieke identiteit, de innerlijke schoonheid. Het is volgens Yosh Han introvert, bescheiden als ‘ambient light’, geschikt voor die momenten dat je niet ‘on the loudspeaker’ wilt zijn, niet wilt opvallen. In White Flowers 1.41 is dat nummer vier. Die ‘zegt’ dus hoe we ons zelf zien. En als je weet dat deze geur een klassiek trouwboeket met moderne twist is, dan is het volgens Yosh eerst belangrijk om te weten wie jezelf bent, want de geur is ‘a love affair for yourself, before you give yourself away’.
Belangrijk is volgens Yosh dat je bij de keuze van een parfum, je ‘personae’ verwijdert om ruimte te geven aan de behoeften van je geest en gevoel. Klinkt misschien vaag en erg ‘happinez’, maar als je weet dat bij te veel mensen de keuze van een geur nog wordt bepaald door wat het verstand ze ingeeft, in plaats van hun gevoel – reden waarom zoveel geuren op marktplaats staan – dan is het misschien niet meer vaag.
Haar motto is ‘zien is beleven, ruiken is voelen’. Als je geuren ruikt, komen herinneringen naar boven die misschien nog wel intenser zijn dan bij het zien van een foto… Opvallend is dat de opbouw van Yosh’ septet dezelfde ontwikkeling heeft doorgemaakt als van haar lokale collega en vriendin Ineke. Van licht, helder en ‘crisp’ – typisch Amerikaans – naar de meer zware en meer overrompelende oosterse parfums – typisch Europees.
Dat laatste onderga je heel goed in haar meest recente parfum: Omniscent 0.96. Het is eigenlijk haar meest Europese geur. Dat wil zeggen, geïnspireerd op klassieke Guerlainparfums als Shalimar en Samsara. En omvat volgens Yosh ‘het hele spectrum aan geuren voor de grootst mogelijke veelzijdigheid’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
En veelzijdig is Omniscent 0.96 zeker. Voor mij een sterk, oosters ‘gedicteerd’ parfum met een stevige onderlaag van patchoeli. En dat is interessant. Deze plant werd niet verwerkt door Yosh. Eerst een kort-frisse opening van roze grapefruit en vijg.
Maar snel word je ondergedompeld in een bloemenweelde van gardenia, tuberoos, sering, viooltje en geranium die een (extra) sensuele onderstroom kent van ‘opium’ uit Tunesië, kruidnagel, vanille uit Madagaskar en sandelhout. Heel mooi is de werking van roze peperkorrel (foto), die geeft de oosterse zinnelijkheid een heldere en etherische toets.
Dat maakt deze ‘Europese’ geur dan weer ‘Amerikaans’. Dat geldt natuurlijk niet voor het opgevoerde marihuana (zou het de echte zijn?), maar deze ‘verdover’ geeft aan de geur ook weer iets etherisch. Eindresultaat: vol, robuust en toch fijnzinnig deze ‘vol-oosterse’ creatie uit Amerika.
RUIK & VERGELIJK
Ominscent 0.96 is inderdaad een eigenzinnige ode op het klassieke Europese parfum, zoals:
Guerlain Shalimar (1925)
Guerlain Samsara (1989)
Hoi Erik, was leuk je live te ontmoeten. Een ontzettend goed en leuk stuk over Yosh. Tot snel. Gr Susan