GEKLEURDE GEUREN
Jaar van lancering: 2011
Laatst aangepast: 06/04/11
Neus: onbekend
Art direction: onbekend
Het persbericht: ‘De totstandkoming van een nieuwe geur is nooit gemakkelijk. Omdat ons geurzintuig in het centrum van het emotiegebied van onze hersenen ligt, is het een proces dat maanden of zelfs jaren van uitgebreid overleg, bereiding en verfijning vereist’. Vraag in al mijn onwetendheid: als het geurzintuig links (of rechts) in het ‘emotiegebied’ zou liggen, zou het parfumproces dan korter of langer duren?
‘Echte klassiekers zijn meer dan een som der delen: ze hebben iets magisch en verbeelden niet alleen de essentie van een merk, maar transformeren specifieke parfumelementen via een soort alchemie in abstracte stemmingen en emoties’. Raar omschreven, maar ga akkoord!
‘Om dit te bereiken, laten veel huizen zich inspireren door lokaties of persoonlijkheden. Lacoste niet. De nieuwe geurcollectie is gebaseerd op iets interessanter. Eau de Lacoste L.12.12 is geïnspireerd op een van de beroemdste kledingstukken voor mannen: het gelijknamige L.12.12 poloshirt. Deze klassieker, door René Lacoste in 1927 ontworpen en op de markt gebracht, dankt zijn stijlicoon-status aan zijn unieke, ademende piquéstof, zachte kraag, gesierd met het beroemde krokodillenlogo en het langere achterpand. Het markeerde het begin van de hedendaagse sportkleding’.
Ook akkoord met dien verstande dat in 1927 de Parijse modewereld in ban was sportieve kleding. Chanel ontwierp bijvoorbeeld een casual lijn ‘niet om sport te beoefenen, maar om ermee naar te kijken’. Jean Patou idem. En haar grote concurrente, Elsa Schiaparelli, noemde haar debutcollectie (ook in 1927) ‘pour le sport’ en was even revolutionair als de piqué-polo van Lacoste. Haar ‘gedeelde’ rok, een voorloper van het tennisrokje, deed heel wat wenkbrauwen fronsen toen Lili de Alvarez het droeg tijdens Wimbledon in 1931.
‘De essentie van het de Lacoste-polo is nu vertaald naar een collectie voor mannen. Het parfumeursteam werd uitgedaagd geuren te creëren die het kenmerkende lichte, koele en frisse gevoel van L.12.12 perfect vertalen en dit te integreren met ‘de zelfverzekerdheid die mannen voelen wanneer ze dit shirt aantrekken’. Met andere woorden: de drager van de geur moet zich net zo voelen als de tennislegende wanneer hij L.12.12 droeg tijdens zijn wedstrijden: vrij en fris. Weer akkoord. Daarnaast moest het trio ook de uitdagende, elegante stijl van het originele L.12.12 poloshirt uitdragen. Ik zeg: ‘En zo geschiedde’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
L.12.12 Blanc staat, net zoals de witte polo voor ‘pure, elegante en makkelijk draagbare eenvoud’. Opening: Een grapefruitexplosie gelardeerd met kruidige noten (kardemon en rozemarijn). Dan: ongewoonlijk voor een mannengeur, verschijnt de sensuele tuberoos. Waarom? ‘Omdat dit overrompelende ingrediënt onze diepste gevoelens blootlegt en versterkt’. En: ‘Sluit precies aan bij René Lacoste’s passie en vasthoudendheid’.
Mag zo zijn, toch ruikt de tuberoos niet zo overrompelend als je van haar gewend bent in vrouwelijke parfums – daarvoor blijft L.12.12 Blanc eerst te fris en later te houtig. De meeste actie gebeurt in de ‘baseline’, waar sensueel-mannelijke noten van leer, en suède (beide ook niet overrompelend aanwezig, maar net genoeg voor de chique indruk) en cederhout zich ‘vermengen met de onmiskenbare warmte van vetiver’. Eindeffect: crisp met elegante afronding.
Net zoals mensen hun geurkeuze laten afhangen van de gelegenheid (zoals liefhebbers de kleur van hun L.12.12 polo-shirt aanpassen) is er naast L.12.12 Blanc ook L.12.12 Blue en L.12.12 Vert – ‘geïnspireerd op twee andere typische mannenkleuren: blauw en groen’.
L.12.12 Bleu is een krachtig-koele neo-varengeur. Ofwel, stoere mannelijkheid opgeroepen met water, munt, ‘varen’ – foto – en roze grapefruit. Deze frisheid wordt versterkt door salie en eikenmos in de basis. En niet door klassieke vareningrediënten lavendel en coumarine. Eindeffect: minder fris, dan je verwacht. Eigenlijk een soort koele geur dan langzaamaan warmer (groener, aardser) wordt.
L.12.12 Vert: relaxed, fris, ‘outdoor’ en voor mij de modernste. Komt door de groene frisheid opgeroepen door bamboe omringd door een ijskoude wind van bergamot en meloen. De groenheid wordt versterkt door berkenblad. Het sandelhout ervaar je langzaam maar zeker in de basis. Toch blijft de ‘groene wind’-indruk overheersen. Eindeffect: elegant-groen doordat de frisheid wordt getemperd door berkenblad en sandelhout.
RUIK & VERGELIJK
Sportief elegant, fris-elegant of groenig elegant?
Lacoste L.12.12 Blanc (2011)
Lacoste L.12.12 Blue (2011)
Lacoste L.12.12 Vert (2011)
Waar is dit te koop?
Graag je reactie,
Groeten Soemini