LENTEONTWAKEN MET HET
‘HET MOOISTE LELIETJE-VAN-DALEN-PARFUM’
Jaar van lancering: 1952
Laatst aangepast: 20/03/11
Neus: Michel Morsetti
Artistic direction: Félicie en Paul Ternat
Wat groeit daar toch in het dal? Wat ruikt daar toch heerlijk zoet én fris? Het is het lelietje-van-dalen. Onder boeren, burgers en buitenlui iets minder bekend als convallaria majalis. Convallis is latijns voor ‘diep dal’ en daarvan is de naam convallaria afgeleid: plantje aangetroffen in dalen. Heette oorspronkelijk lilium convallum.
Letterlijk in het Nederlands vertaald: lelietje-der-dalen. Carlos Linnaeus (1707-1778) veranderde de naam in convallaria majalis. De klokvormige bloempjes – die na het sneeuwklokje, crocus, narcis, hyacint en tulp hun kopjes opsteken – verspreiden een geur die je direct associeert met het voorjaar.
Talrijke legenden bestaan over dit tere bloempje. Zo was het in onze streken in voor-humane, duistere tijden gewijd aan Ostara, de zus van de Germaanse god Donar én godin van het stralende morgenrood en naderende voorjaar.
Ter ere van haar werden in ‘vreugdevuren’ deze bloempjes gegooid. Deze voorjaarsbode is in de loop der tijden uitgegroeid tot symbool van pril geluk en werd (wordt nog steeds) daarom in bruidsboeketten verwerkt – Caron begeleidde Muguet du Bonheur een tijdje met ‘parfum de la fiancée’.
Hoe het gebruik ontstond, is gehuld in de nevelen, maar in Frankrijk draag je traditioneel op 1 mei een bosje muguet (de Franse naam) op je revers, schenk je het of hul je je als vrouw er in met een parfum. Eén merk dat al jaren op 31 april met Muguet du Bonheur goede zaken doet: Caron.
Edmond Roudnitska, gezien als de grootste neus van de 20ste eeuw en schepper van Diorissimo – voor velen het absolute lelietje-van-dalen-parfum – beschouwde Muguet du Bonheur als het mooiste lelietje-van-parfum ooit gecreëerd. Een betere huldeblik bestaat er niet volgens mij. De geur wordt nog mooier als je Le discours des fleurs van Georges Brassens zingt:
Le premier Mai ce n’est pas gai
Je trime a dit le Muguet
Dix fois plus que d’habitude
Regrettable servitude
Muguet, sois pas chicaneur
Car tu donnes du Bonheur
Pas cher à tout un chacun
Brin de Muguet, tu es quelqu’un
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
‘Vroeger’ werd de geur van het lelietje-van-dalen verkregen door de bloemen te laten trekken in zoete oliën of te leggen tussen lagen dierlijk vet dat de geur opnam. Daarna werd het gewonnen via het extractieproces dat uiteindelijk een etherische olie (absolu) oplevert. Dit werd, na toevoeging van een synthetische stof, ‘concrète muquet’ genoemd. Tegenwoordig is het een mix van bloemen(moleculen) die samen je verheugd doen zeggen: ‘lelietje-van-dalen’.
In hoeverre we met het origineel te maken hebben, is onbekend. Want ook ‘chez Caron’ zijn in de loop der jaren de formules aangepast. In tegenstelling tot andere lelietje-van-dalen-geuren begint Muguet du Bonheur niet hard en scherp, maar zacht, lief, zoet, vertederend.
Wel helder, of beter gezegd, etherisch terwijl door alle noten heen een mooi groene noot blijft waaien. Wat je ruikt is een subtiele bloemeneuforie van magnolia, heliotroop, sering en natuurlijk jasmijn die het idee van het lelietje-van-dalen versterkt. Peer wordt ook als noot opgevoerd. Ruik je licht en wijst waarschijnlijk op een aanpassing van het origineel. Musk zorgt voor licht-sensuele ‘sillage’. Muguet du Bonheur krijgt hierdoor zelfs een zeepachtige toets.
RUIK & VERGELIJK
‘Puur’ lelietje-van-dalen is klassiek, ‘puur’ lelietje-van-dalen is niche. Zal me niets verbazen dat het over een tijdje ook wordt ontdekt als hoofdversierder door de masstige-market. By the way: wil je lelietje-van-dalen heel scherp ruiken, in België verkrijgaar bij veel goedkope drogisterijen voor een weggeefprijs: Muguet Grand Duc geleverd door het merk Ankara.
Je ziet hier onder diverse keren Muguet van Guerlain vermeld. Zit zo: sinds 1998 brengt het parfumhuis regelmatig limited editions uit van Muguet. Telkens net weer iets anders samengesteld. Enne: wil je zien hoe belangrijk het lelietje-van-dalen in de Franse cultuur is geweest, bezoek dan eens: http://pasperdus.canalblog.com/archives/2009/05/01/13574535.html.
Dior – Les Créations de Monsieur Dior – Diorissimo (1957/2007)
Guerlain Muguet (1998)
Goutal Annick Le Muguet (2002)
Delrea Début (2004)
Guerlain Muguet (2006)
Guerlain Muguet (2009)
Van Cleef & Arpels – La Collection Extraoridinaire – 01341KX Muguet Blanc (2009)
Guerlain Muguet (2011)