EEN WARM EN SENSUEEL AFRODISIACUM
DIE VAN DE DAG IN DE NACHT GLIJDT
Jaar van lancering: 2005
Laatst aangepast: 21/12/10
Neus: David Apel
Parisienne Laurice Rahmé woont al meer dan 35 jaar in New York. En is al meer dan tig jaren actief in de parfumwereld. Ze was directeur van de Amerikaanse tak van Creed en werkte voor Lancôme (training director) en Annick Goutal (introduceerde het huis in de VS). Haar idee voor Bond N° 9 New York kreeg ze na 9/11/2001. Ze wou iets ‘terugdoen’ voor de stad die haar had ‘geadopteerd’. Ofwel: de diversiteit van the big apple vertalen in geuren. Haar eerste missie: ‘to make New York smell good again’.
Zo ontstond in 2003 Bond N° 9 New York, genoemd naar de straat waar de eerste boetiek werd geopend en waar het hoofdkantoor zich bevindt. Laurice Rahmé’s tweede missie: het terugbrengen van artisticiteit in geuren. Maar daaraan heeft het volgens mij nooit echt ontbroken.
Inmiddels heeft bijna elke buurt zijn ‘eigen’ geur. Laurice Rahmé liet zich inspireren door de klassieke Franse parfumerie die ook af en toe parfums vernoemde naar geliefde buurten, beroemde straten of gewoon het huisadres van parfumhuizen en luxelabels in Parijs. Maar dat was altijd incidenteel: Balenciaga’s Le Dix (1947), Yves Saint Laurents Rive Gauche (1971), Guerlains Jardins de Bagatelle (1983), Hermés’ 24, Faubourg (1995).
Zij pakt het breder aan: je kunt nu op meer dan 30 manieren New York ‘inademen’. Daarnaast verkent Laurice Rahmé inmiddels andere steden in Amerika – zoals Saks New Orleans uit 2009 – en is ze in 2007 een samenwerking aangegaan met de Andy Warhol Foundation for the visual arts. Resulterend tot nu toe in vijf geuren, waaronder het erg grappig getitelde Succes is a job in New York (2009) die ik binnenkort bespreek.
Nu Bleecker Street. Waarom? Door zijn Nederlandse link en omdat ik er prettige herinneringen aan heb. Want daar heb ik – begin jaren negentig – met een toen in New York wonende Amsterdamse vriendin de lekkerste hamburger ooit gegeten. Bleecker Street is volgens Laurice Rahmé een ‘woody gourmand oriental… kunst, mode, verleiding en een toetje in vloeibare vorm. Een warm en sensueel afrodisiacum die van de dag in de nacht glijdt’. Alleen ontgaat me dat een beetje, ruikende aan de geur.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Bleecker Street start met een (voor mij) duidelijk en scherp zeeluchtakkoord dat niet snel daarna voor een groen-kruidig vervolg kiest. En wel met viooltjesblad (foto) en het niet veel gebruikte tijm dat geleidelijk aan warmer wordt. Tijm in een zonnige kruidentuin. De opgevoerde zwarte bes-noot neem ik niet echt waar. Mannelijk tot zover. En dat blijft zo, ondanks de jasmijn omringd door een hint van kaneel. In de drydown wordt de geur donker bosachtig dankzij de cederhout en patchoeli. Amber en vanille zorgen voor een verzachtend effect, nog eens versterkt door een lichte suède-noot.
Bleecker Street is eigenlijk heel mannelijk, heel Amerikaans door zijn heldere en crispy all over-impressie en daardoor heel toegankelijk. Minder niche qua geur dan ik had verwacht. Wel woody, maar niet echt gourmand en oriental. Ik hoop dat de andere Bond N° 9 New York-geuren me meer verrassen.
RUIK & VERGELIJK
The Big Apple is natuurlijk al eerder ‘geurtechnisch’ in kaart gebracht. Maar dan betrof het meer het lifestyle-aspect van de trendsettende en modebewuste bewoners van de city that never sleeps.
Carolina Herrera 212 Men (1997)
Donna Karan DKNY Men (1999)
Marc Jacobs Grass (2006)
Franse geparfumeerde odes op New York:
Parfums Nicolaï New York (1989)
Guerlain – Un Parfum, Une Ville – Paris – New-York (2009)