MULTI PURPOSE-GEURGENOT
Jaar van lancering: 2009
Laatst aangepast: 20/08/10
Neus: Francis Kurkdjian
Aqua Universalis klinkt mooi, heeft iets poëtisch. Alsof je met de geur de hele wereld kunt omarmen. Maar eigenlijk is het een heel ‘pragmatisch’ water waarmee je alle kanten op kunt. Dat wil zeggen, het is een multi purpose-geur. Want niet alleen verkrijgbaar als eau de toilette, ook als kaars, armband, ‘wierookpapier’, waspoeder én wasverzachter. Zo omschrijft de meesterparfumeur zelf Aqua Universalis: ‘Een water dat je op alle manieren kunt gebruiken, voor alle dingen, voor alle dagen. Een geur dat een olfactorische verbinding maakt tussen huid en stof, tussen lakens en lucht, tussen groot en klein, tussen man en vrouw’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Eerlijk gezegd: het is een plezant watertje. Maar, je valt niet direct van je stoel. Aqua Universalis wordt gedragen door het duidelijk waarneembare lelietje-van-dalen. Frisgroen en ‘lente-licht’ van zichzelf. En dit effect wordt versterkt door bergamot en citroen uit Sicilië, en boerenjasmijn. Jammer alleen dat deze optimistische frisheid in de basis een beetje wordt verstoord door de scherpe, harde musknoot. Geen katoenbolletjes-gevoel, maar eerder een spijkerbroek die net uit de wasmachine komt. Het fluwelige aspect – zo passend bij de geuren van Francis Kurkdjian – waar ik op had gehoopt, komt niet tot bloei.
RUIK & VERGELIJK
Convallis is het latijnse woord voor ‘diep dal’ en daarvan is de naam convallaria afgeleid: een plantje dat in dalen werd aangetroffen. Het heette oorspronkelijk lilium convallum. Letterlijk in het Nederlands vertaald: lelietje-der-dalen. Carlos Linnaeus (1707-1778) veranderde de naam in convallaria majalis. De witte klokvormige bloempjes verspreidden een frisse, vertederende geur die direct associaties oproept met het voorjaar. Talrijke legenden bestaan er over dit tere blommeke. Het was in onze streken in duistere tijden gewijd aan Ostara, de zus van de Germaanse god Donar én godin van het stralende morgenrood en naderend voorjaar. Ter ere van haar werden in paasvuren deze bloempjes gegooid.
En, hoe het gebruik ontstond, weten we niet, maar in Frankrijk is het traditie om op 1 mei een bosje muguet (de Franse benaming) op je revers te spelden, te schenken of om je als vrouw er in te hullen. Er is één merk dat al jaren hierdoor op 31 april met Muguet du Bonheur in Frankrijk de meeste omzet draait: het in Nederland minder bekende Caron.
Caron Muquet du Bonheur (1934)
Dior Diorissimo (1957)
Guerlain – Aqua Allegoria – Lilia Bella (2002)
Annick Goutal Le Muguet (2001)
Dalrae Début (2004)
Guerlain Muguet (2007)
Van Cleef & Arpels – La Collection Extraordinaire – Muguet Blanc (2009)