EEN WILDE TUIN WAAR
DE OOST-INDISCHE KERS
ONSTUIMIG WOEKERT
Jaar van lancering: 2010
Laatst aangepast: 25/04/10
Neus: Louise Turner
Artistic direction: Hannah MacGibbon
Hannah MacGibbon, de huidige ontwerpster bij het modehuis, over Chloé en bloemen: ‘Sinds de oprichting hebben ze altijd een belangrijke rol gespeeld binnen het merk. Ik wilde daarom een collectie bloemengeuren met ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit waarmee we teruggaan naar authenticiteit, naar datgene wat bijzonder en uitzonderlijk is’. Van dit Eau de Fleurs-trio is Capucine het meest eigenzinnig en onbekend. Logisch. Want hoe Lavande ruikt, dat weet iedereen. En Néroli… nou, minder mensen. Maar voor de gemiddelde parfumfan is oranjebloesem geen onbekende versierder.
Met Capucine ligt het anders. Als ik nu zeg dat het Oost-Indische kers is? Ja, dan zie je de knaloranje, knalgele tot knalrode bloemetjes met vlammende harten zomers overal door en tegenop groeien. Maar ruiken ze ook? Reken maar! Beetje bittergroen, beetje houtachtig met een lichte bloemenzweem. Zeg maar heel subtiel. Nauwelijks in een parfum echt te vangen. Kun je je hier niets bij voorstellen? Stop je neus eens in een bakje waterkers, hieraan is Oost-Indische kers qua geur sterk verwant.
De Oost-Indische kers past perfect bij het idee dat MacGibbon in gedachten had voor de Eau de Fleurs-collectie, want ‘zij droomde van geuren die aanwezig, maar tegelijkertijd ook discreet zijn en nooit inbreuk maken op iemands persoonlijke ruimte. Een cologne-signatuur met het raamwerk van een echt parfum. Overal aanwezig en met een voelbare sensualiteit’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Denk niet dat je pure Oost-Indische kers of Capucine te ruiken krijgt. Het is meer het idee. Deze bittergroen ruikende bloem – voorafgegaan door een wervelwind van bergamot, citroen en oranjebloesem – wordt opgeroepen door een ‘herontdekt’ ingrediënt: galbanum. Een hars oorspronkelijk afkomstig uit Iran met een ongekend fris-groen, beetje bitterscherp effect met toch zonnige allure. Het effect aldus dus de neus: ‘het geeft een tijdloze touch aan Capucine’. Voor het extra-groene effect: salie. Voor het extra scherp-frisse effect jeneverbes.
Een mooie prelude op het hart dat is als een wilde tuin waar roos, pioenroos, jasmijn en lelietje-van-dalen in al hun ‘ongeciviliseerdheid’ groeien. Voor de licht-sensuele toets zorgt ambroxan (hout en ambers gecombineerd) en ‘katoenmusk’. Het eigenaardige: ondanks het bloemige en fijnzinnige karakter is Capucine stoer-chic… iets androgyn… een echo van een chique mannencologne van weleer.
RUIK & VERGELIJK
Galbanum is zoals gezegd herontdekt. Ik zeg: ‘Eindelijk!’ Tijd voor een chique-groene revolutie met behulp van galbanum in de parfumerie.
Vintage-klassiekers met een eigenzinnige galbanum-toets:
Balmain Vent Vert (1945)
Carven Ma Griffe (1945)
Klassiekers met een eigenzinnige galbanum-toets:
Chanel N°19 (1970)
Estée Lauder Private Collection (1973)
Nieuw galbanum:
Issey Miyake A Scent (2009)
Martin Margiela (untitled) (2010)