PROVENCE-CLICHE BIJ UITSTEK
KRIJGT NICHEBEHANDELING
Jaar van lancering: 1981
Laatst bijgewerkt: 11/04/10
Neus: Annick Goutal
Niche… daar had niemand nog in 1981 in combinatie met parfums van gehoord. Annick Goutal, die toen de deuren van haar parfumerie opende, wellicht ook niet. Toch deed ze toen, waarmee nu niche vooral geassocieerd wordt: het vervaardigen van parfums die (weer) meer de nadruk legden op de inhoud dan op de presentatie. En voor de inhoud had Annick Goutal als stelregel: met de best denkbare ingrediënten oude, ‘vergeten’ parfumconcepten weer tot leven wekken. Eau de Lavande, dat ze tegelijkertijd met Eau de Monsieur en de inmiddels moderne klassieker Eau d’Hadrien lanceerde, is klassiek in het kwadraat. Want: pardon, lavendel… dat is toch iets wat je koopt tijdens die leuke zomermarkten in de Provence. Een vers bosje, stukje zeep, een eenvoudig watertje.
Annick Goutal dacht (ze is trouwens niet de enige) daar anders over. Ze stelde een lavendelwater samen dat opvalt door zijn enorme zacht-warme afronding. Een vriendin van me die over een uitzonderlijk goede neus beschikt, vond dat je in Goutals Eau de Lavande als het ware de warme aarde van de Provence waarin de lavendel groeit rook.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Heel simpel: ‘wilde’ lavendel uit Grasse slechts verfijnd met coumarine, tonkaboon en vanille. That’s it. Het effect volgens Annick Goutal van Eau de Lavande: ‘Een klassieke geur die viriliteit en gedistingeerdheid combineert met verfijning en frisheid’. Wat dat laatste betreft: die frisheid komt niet alleen op conto van lavendel. Het is ook coumarine: het heeft de geur van hooi en gedroogd gras en was vroeger steringrediënt in het klassieke varenparfum.
RUIK & VERGELIJK
Nog een paar klassieke lavendelgeuren:
Yardley English Lavender (1910)
Mont St. Michel Lavande (1920)
Roger & Gallet Lavande Royal (1991)
Caron Les Plus Belles Lavendes de Caron (2008)