HEY HALLO, SO YOU’RE THE GREATEST LOVER:
EEN GEUR OP HET LIJF GESCHREVEN VAN CASANOVA
Jaar van lancering: 2009
Laatst bijgewerkt: 08/01/09
Neus: Gérard Ghislain
Zeven geuren in de collectie van Histoires de Parfum zijn genoemd naar het jaar dat een een historisch belangrijk personage werd geboren die nu ook nog steeds tot de verbeelding spreekt. 1876 bijvoorbeeld eert Mata Hari. 1873 brengt een hommage aan schrijfster Sidonie Gabrielle Colette. 1740 is het karakter vertaald in geur van Marquis de Sade. ’s Werelds grootste vrouwenversierder – Casanova – wordt in 1725 geboren. Dus heet ‘zijn’ geur 1725.
Er zijn niet veel mannen die ook nu nog bij veel mensen de fantasie zo prikkelen. De reden is waarschijnlijk de vrije en libertijnse levensopvatting van Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt die het tijdige met het eeuwige in 1798 wisselde. Zijn levensmotto: haal zo veel, maar dan ook zo veel mogelijk genot uit je kortstondige, maar prettige verblijf op aard en laat daarin zoveel mogelijk vrouwen delen. Dat laatste vulde hij als volgt in: in ieder stadje een andere schatje of meer. Casanova was daarin – getuige zijn memoires Histoire de ma Vie – niet zuinig en niet standbewust: van hoog tot laag, iedereen die hem beviel mocht met hem het bed delen om van hem de ware aard der verleiding te leren (en weer door te geven). Hoe hij te werk ging kun je zien in twee films. Casanova van Lasse Hallström (uit 2005) met Heath Ledger als world’s greatest lover en de beroemdste Casanova-verfilming van regisseur Federico Fellini (uit 1976) met Donald Sutherland als onvermoeibare versierder.
Maar wat voor een parfum zou Casanova nu gedragen hebben tijdens zijn duizenden avontuurtjes? Volgens Gérard Ghislain (foto) bedenker van Histoires de Parfums moet dat een elixer zijn dat weelderig uitnodigt tot wellust en waarin frisse akkoorden zich evolueren tot een sensuele geur die je over hele lichaam wil ruiken en geroken moet worden door je bedgenote tijdens het intens verkennen van elkaars lichamen.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
1725 begint klassiek fris, als het begin van een nieuwe dag: bergamot, citroen, grapefruit en zoethout. Naarmate de dag vordert wordt alles wat pikanter en zoeter. Hiervoor werden steranijs (foto) en lavendel vermengd. En terwijl Casanova zich opmaakt voor zijn nachtelijke escapades omringd hij zich in een sensuele wolk van vanille, amandel, sandelhout, cederhout afgerond met een intens amberspoor. Hieraan ruikend, denk je: ‘het bed in, en snel een beetje’.
RUIK & VERGELIJK
Gebeurt wel vaker dat beroemde personen inspiratiebronnen zijn voor geuren. Cartier eerde een van de Franse pionier van de luchtvaart en Parfum d’Empire bracht met een van zijn geuren hulde aan Napoleon Bonaparte.
Cartier Santos (1981)
Parfum d’Empire Eau de Gloire (2003)