BEZIELD AMBER UIT DE ORIENT
Jaar van lancering: 2000
Laatst bijgewerkt: 22/12/09
Neus: Serge Lutens, Christopher Sheldrake
Dit schreef ik in 2000.
‘Mijn parfums zijn noch traditioneel, noch revolutionair. Ze zijn persoonlijk. Ze zeggen iets over mij’. Wie durft zoiets nog te beweren – zonder voor ouderwets uitgemaakt te worden? In een periode waar marketing en leentje buur-spelen de inhoud van de meeste parfums bepaalt? Serge Lutens durft het. En wel in samenwerking met Shiseido, het Japanse cosmeticabedrijf waarvoor hij sinds 1990 exclusieve geuren in de ware zin van het woord creëert. Ze openden samen hiervoor zelfs een winkel: Les Salons du Palais Royal Shiseido in Parijs. De eersteling Feminité du Bois (1992) werd snel gevolgd door andere bijzondere creaties. Ambre Sultan uit 1993 wordt (nu) met andere wereldwijd breder gepresenteerd in daarvoor geselecteerde parfumerieën die in staat zijn om het concept aan de klant goed uit te leggen.
Ambre Sultan is één van de mooiste (her)introducties van 2000. Waarom? Heel eenvoudig. Als je de geur ruikt, denk je meteen: ‘Zo moeten ooit, heel lang geleden, parfums geroken hebben’. En dan de poëtische namen die hij voor elke geur bedenkt! Ambre Sultan blaast op een dichterlijk toon een bijna uit de gratie geraakt parfumcliché nieuw leven in: die van de vertellingen uit duizend-en-één-nacht. Serge Lutens kan dit doen omdat de inhoud ook zwaar oosters ruikt. Naam klopt met de inhoud.
Voor de ontwikkeling ging Lutens op zoek naar de wortels van het Europese parfum. Waar hij vond die? Niet door in een laboratorium allerlei zogenaamde oosterse smaakmakers te mixen, maar door op fieldwork te gaan in Egypte, Jordanië en Tunesië waar de door het Westen vergeten parfumcultuur van Arabië nog steeds springlevend is. Daar ontdekte hij op lokale markten en door met mensen te praten, de geheimen van Arabische geuren.
Interessant aan de parfumvisie van Lutens is, dat hij het een achterhaald idee vindt dat in de loop der tijd bepaalde bloemen, kruiden en andere ingrediënten als typisch vrouwelijk en typisch mannelijk zijn ingedeeld. Zo wordt jasmijn echt vrouwelijk genoemd, terwijl onderzoek volgens Lutens heeft uitgewezen dat vrouwen mannen juist erg aangenaam vinden als die ruiken naar… jasmijn.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Met Ambre Sultan kun je weer genieten van een ‘pure’ ambergeur. Maar wat is nu amber?
Op de eerste plaats: het is geen ambergris afkomstig uit de ingewanden van de walvis. Nee, hiermee worden restanten bedoeld van gefossileerde bomen zo’n 200 miljoen jaar geleden. Ook wel bekend als barnsteen of hars. Vanwege de zeldzaamheid en navenante prijs – en het feit dat dit amber eigenlijk geen noemenswaardige geur afscheidt – wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van natuurlijke harsen. Ofwel ‘tranen’ afkomstig van planten en struiken die samen voor een warm en intiem gevoel zorgen, vaak ‘aangelengd’ met vanille en andere oosterse zoetmakers.
Een van die harsen is cistus labdanum, ook wel bekend als zonneroosje dat voor de parfumindustrie tegenwoordig voornamelijk in Spanje wordt gekweekt Deze ‘roos’ heeft een zeer complexe geursamenstelling: warm, zoet en kruidig. Eigenlijk al een parfum op zichzelf. Vroeger werd deze hars gekamd uit de vacht van geiten waaraan deze gomhars zich had geplakt tijdens het rondgrazen door de velden waarin het zonneroosje groeide. Deze noten worden geïntensifieerd door de toevoeging van koriander, oregano en laurier. En de milde zacht-zoete noot die later verschijnt, komt op het conto van vanille en engelwortel (ruik je goed). Sandelhout en patchoeli (idem) bekrachtigen het geheel.
RUIK & VERGELIJK
En toen was het daar weer ineens: het ouderwetse amber als nieuwe smaakmaker in parfum. Bij mannen, bij vrouwen. Alleen bij nicheparfumeurs worden ambergeuren als uniseks gepresenteerd. Bij vergelijk, zal het je opvallen dat ze meer overeenkomsten dan verschillen hebben. Ook Ambre Sultan dat iets zoeter van nasleep is.
L’Artisan Parfumeur Eau d’Ambre (1978)
Diptyque Eau Lente (1986)
Etro Ambra (1989)
Zoek je ‘ouderwets’ amber van een bekend merk, en je bent een vrouw:
Estée Lauder Intuition (2000)
Guerlain L’Instant de Guerlain (2003)
Prada Prada Parfum (2004)
Prada L’Eau Ambrée (2009)
Zoek je ‘ouderwets’ amber van een bekend merk, en je bent een man:
Estée Lauder Intuition for Men (2002)
Guerlain L’Instant de Guerlain pour Homme (2004)
Prada Amber pour Homme (2006)