INSPIRATIEBRON: DE VETIVERGEUR VAN EEN CONCURRENT
Jaar van lancering: 1959
Laatst bijgewerkt: 21/09/09
Neus: Jean-Paul Guerlain
Model: onder meer Norbert Michalke
Flaconontwerp: Robert Granai
Daar sta je dan als erfgenaam van het beroemdste parfumgeslacht van Frankrijk met de taak de familietraditie voort te zetten. Jean-Paul Guerlain is net aangetreden als ‘hoofdneus’ van het parfumhuis en ziet zich direct voor een groot probleem gesteld. Wat wil het geval: vetiver. Het succes van Vétiver (1957) van couturière Carven is enorm.
Nog zoiets: een nieuwe couturier genaamd Hubert de Givenchy heeft net ook een geur op de markt (1959) gebracht op basis van vetiver, weliswaar anders geschreven, maar toch: Vetyver. Neem daarbij dat Guerlain al lange tijd geen nieuwe mannengeur had toegevoegd aan de collectie. Nou goed, voor Mexico leverde Guerlain Extrait of Vetiver – een simpele formule; olie van de vetiverwortel opgelost in alcohol.
Wat te doen? Jean-Paul maakt een vetivergeur die alle andere vetivers overbodig moet maken. Hoe hij tot de compositie kwam. Lees het volgende, afkomstig uit zijn boek My journeys in the world of perfume (uitgeverij Le Cherche Midi 2002). ‘Mijn inspiratiebron was geen vrouw maar een samenvloeien van geuren. Ik hielp een vriend met het aanleggen van een tuin. Ik werd geassisteerd door een prachtige oude tuinier, gekleed in een jas van ruwe zwarte serge en bruinfluwelen broek. Hij rookte Gitanes, en de vermenging van tabak en aarde die zijn kleding doordrenkten had een grote invloed op me toen ik de formule aan het samenstellen was. Zelfs vandaag wanneer ik ruik aan Vetiver komt deze olfactorische herinnering weer naar boven – iets dat je niet in woorden kunt beschrijven, maar levendig wordt opgeroepen door de kracht van parfum’.
Leuk detail: ‘Toen ik Vetiver creëerde was ik gek van verliefdheid op een mooie, jonge Poolse vrouw. Trots, capricieus. Om persoonlijke redenen wenste ze onze verhouding geheim te houden. Op een dag staat een vriend woedend voor mijn deur, mij beschuldigend van al het gemene maar denkbaar en in het bijzonder dat ik hem bedrogen had. Ik vroeg uitleg…
… hij had net ontdekt dat we verliefd waren op dezelfde vrouw, omdat de jonge vrouw zijn Vetiver herkend had – ik had hem gevraagd Vetiver te testen om te bestuderen hoe die zich zou ontwikkelen. Het lot had beslist dat de enige twee mannen die Vetiver droegen op dezelfde vrouw verliefd waren. Quel dilemma! Om onze vriendschap te redden, besloten we de vrouw in kwestie niet meer te zien’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Over deze geur wordt wel eens gezegd dat hij niet af is. Er ontbreekt iets waardoor Vetiver niet te verfijnd is, maar eerder ‘ruw’ en ‘droog’ blijft – de uiteindelijke charme van deze geur. Na een opening van citrusnoten – ook hesperiden genoemd – ruik je in het hart alleen maar vetiver in de basis afgerond met tabak, kruiden en tonkaboon. Heel simpel, heel ‘droog’, heel mannelijk – wat iets anders is dan macho.
Over deze Vetiver wordt wel eens gezegd dat de geur is aangepast, of beter gezegd: aangelengd. Minder houterig, minder vetiver, wel frisser. Ik kan me ook niet aan die indruk onttrekken. Is volgens mij gebeurd sinds de vernieuwde campagne in 2000 die de geur onder de aandacht bij een jongere generatie moest brengen. Ik voel niet meer die aangename ‘droogwortelige’ sensualiteit.
In 2004 werd de geur eenmalig ondergedompeld in een ijskoud bad. De naam: Vetiver Glacée. In 2007 is de geur (niet eenmalig) ontwikkeld tot een intense versie: Vetiver Extrême. In alfabetische volgorde opgebouwd uit: bergamot, citroen, cederhout, dragon, nootmuskaat, peper, tonkaboon, wierook, zoethout en natuurlijk vetiver.
RUIK & VERGELIJK
De populariteit van vetiver valt te verklaren uit het feit dat deze gedroogde wortel allesbehalve aan parfum doet denken. Hoewel de geur frisheid suggereert, ruikt het toch niet naar citroen of lavendel. Sinds een aantal jaren heeft de vetiverwortel jaren ook de belangstelling van een nieuwe generatie parfumeurs. En dat levert zeer interessante vetiver-interpretaties op:
Frédéric Malle Vetiver Extraordinaire (2002)
Serge Lutens Vetiver Oriental (2003)
Lalique Encre Noire (2006)
Chanel – Les Exclusids – Sycomore (2008)
Tom Ford Grey Vetiver (2009)