EEN KONINKRIJK IN DE HIMALAYA
Jaar van lancering: 1971, 2005
Laatst aangepast: 06/09/09
Neus: Robert Gonnon
Verre oorden waarvan je bijna zeker weet dat je ze nooit zult bezoeken, prikkelen de fantasie. Je spreekt de naam uit en ‘vanzelf’ verschijnen er beelden in je gedachten. Hoe verder verwijderd, des te mysterieuzer hij wordt, des te groter de illusies die rondom de naam blijven hangen. En het mooie: deze oorden bevinden zich in onze gedachten nog vaak in een puur natuur-staat.
Hier leeft alles met elkaar in harmonie, de zon schijnt er en natuurlijk valt af en toe of heel vaak een druppel om de welriekende flora te voorzien van vocht. Alle moderne verworvenheden van de westerse maatschappij schitteren er door afwezigheid.
De parfumindustrie onderkent de kracht van dit soort plekken op de aarde ook. Verbind het aan geur en de fantasie neemt vanzelf een vlucht. Lang voordat we op een denkbeeldige reis werden gestuurd naar India door Boucheron (1994, parfumbestemming Jaïpur), Van Cleef & Arpels (1999, parfumbestemming Birmane) en Chopard (1991, parfumbestemming Casmir) zette Lancôme al koers richting Sikkim, een voormalig koninkrijk in de Himalaya dat zich in 1975 aansloot bij India. Oh ja, laten we Robert Piguet niet vergeten: in 1950 stuurde hij ‘ons’ naar een stad in India, Baghari.
Sikkim – omringd door de al even mysterieuze staten Tibet, Nepal en Bhoetan – sprak toen en nu zo tot de verbeelding vanwege zijn natuurschoonheid – als je de verhalen mag geloven. Ik geloof ze. Met name de zeer dichtbegroeide en ondoordringbare bossen ‘gevuld’ met honderden orchidee-soorten. Sluit je ogen en de groene sensaties met bloemige noten vullen je gedachten. Open de flacon van Sikkim – in 2005 opnieuw gepresenteerd in La Collection; oude en bijna vergeten klassiekers van Lancôme – en…
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
… je ruikt een opvallende chypre-geur die start als wervelwind van frisse en bloemige nuances om te eindigen in mooi vol en groen parfum met een beetje zeepzachte afronding. De ingrediënten van de originele Sikkim bestond uit (in alfabetische volgorde): aldehyden (verklaart vaak het zepige en vettige effect in een geur), amber, anjer, bergamot, castoreum, galbanum, gardenia, iris, jasmijn, leer, narcis, mos, patchoeli, roos, vetiver en ylang-ylang (foto).
Als je goed ruikt is er de enorm fris-groene opening van bergamot in combinatie met galbanum en ylang-ylang (foto) – een geliefde klassiek-groene parfumouverture. Het hart: de hierboven genoemde bloemen in de basis mooi en heel klassiek opgevangen door iris, amber, mos, patchoeli en vetiver. Voor het animale karakter staat de subtiele leer-castoreumcombi garant.
Ga er maar vanuit dat het natuurlijk castoreum (nu verboden) is vervangen door een synthetische variant en het mos tot een minimum beperkt (nu verplicht). Nog iets: neem de tijd voor Sikkim. Laat de wirwar aan ingrediënten ook in je geest neerdalen… en geleidelijk aan zul je de verschillende noten detecteren, begrijpen en ja, ik zeg het, leren liefhebben.
RUIK & VERGELIJK
Groene chypres zijn nu niet echt populair. Rond de jaren zeventig was dat anders: toen brachten alle grote merken er een (soms twee) op de markt. Die maken duidelijk dat de ene chypre verschilt van de andere. Toch hebben ze een overkomst: de overheersende groene noot die dan weer fris, dan weer zwoel, dan weer mossig wordt. Hier nogal enkele opvallende geuren die ‘anders’ groen ruiken.
Balmain Vent Vert (1945)
Sisley Eau de la Campagne (1975)
Chanel – Les Exclusifs – Bel Respiro (2007)
Hermès Un Jardin après la Mousson (2008)
Mona di Orio Amyitis (2008)
Issey Miyake A Scent (2009)