WAT RUIK IK DAAR HOOG IN DE ALPEN?
Jaar van lancering: 2002
Laatst bijgewerkt: 13/06/08
Neus: Jean-Paul Guerlain
Flaconontwerp: Robert Granai
Zoals bij de iris wordt ook bij de gentiaan de geur onttrokken aan de wortel, de radix gentiaan. Het heeft een merkwaardige, aangename geur die overloopt van zoet naar bitter. Wordt al eeuwen veelzijdig toegepast in de huis-, tuin- en keukengeneeskunde en is ook erg populair bij de bereiding van bitterlikeuren en aperatieven.
De beste kwaliteit gentiaan groeit op de weiden van de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Om uitsterving te voorkomen, worden ze daar met strict beleid geoogst. Jean-Paul Guerlain liet zich door de gentiaan inspireren voor een nieuwe Aqua Allegoria-compositie. En zoals hij met elke Aqua Allegoria doet, heeft hij met Gentiana weer een nieuwe, geheime tuin ontdekt.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Als je de flacon van Gentiana opent dan voel je je als het ware omringd met frisse en zuivere berglucht. Eerst is het een hesperide-akkoord van sinaasappel uit Sevilla, bergamot, grapefruit en ‘limette’ (een groene citroensoort). Vervolgens ruik je in het hart in al zijn ‘blauwe’ wortel-houtachtige ‘medicinale’ frisheid de gentiaan die door de originele toevoeging van een peeressence een zoete toets krijgt. De basis van musk en vanilla zorgt voor een harmonieuze afronding. Lekker etherish-fris alsof je inderdaad hoog in de Alpen vertoeft.
RUIK & VERGELIJK
In geuren is het gebruik van de gentiaan nieuw. Daarom ter vergelijking drie andere Aqua Allegoria’s die ieder op zich één basisingrediënt tot volle frisdom laten komen. Ontdek de sprankelende sensaties van grapefruit, limoen en bloedsinaasappel respectievelijk in:
Guerlain Aqua Allegoria Pamplelune (1999)
Guerlain Aqua Allegoria Lemon Fresca (2003)
Guerlain Aqua Allegoria Orange Magnifica (2005)
Opgelet: er is een nieuwe geur die ook de frisse gratie van de gentiaan centraal stelt. Leuk om te vergelijken!
Hermès Eau de Gentiane Blanche (2009)