EEN OGENBLIK VAN SERENITEIT
Jaar van lancering: 2000
Neus: Phillipe Romano
Wat is dat toch prettig en nog waar ook: geuren kunnen je geest tot rust brengen. En in deze 24/7-maatschappij hebben we er steeds meer behoefte aan. Dat is Eau de Thé Vert ook met je van plan, alleen kreeg het eerder een niet-rustgevende omschrijving mee van Roger & Gallet: ‘Een resoluut hedonistische en hedendaagse geur met een van nature zuiver en geraffineerd karakter’. Maar dan komt de geest tot rust bij het lezen van: ‘Eén ademhaling en de geest vindt zijn harmonie terug. Zuivere en tijdloze noten dansen in het licht. Een zachte frisheid streelt de zinnen. Eén ogenblik van sereniteit en de schoonheid ontluikt voor ieders ogen. De hemel is blauw, even blauw als Eau de Thé Vert’. Dat laatste is raar bij een geur die het vooral het nieuwe groene gevoel in geuren – groene thee – moet hebben.
Maar Roger & Gallet gaat onverstoorbaar verder: ‘Eau de Thé Vert haalt zijn inspiratie uit de oosterse wijsheid en draagt de jeugdigheid van een nieuw millennium in zich. Het is een geslaagde combinatie van welzijn en natuurlijkheid. Het lichaam vindt rust, de geest kan helder denken. De geur is even tijdloos als het theeritueel zelf. Een ode aan groene, eenvoudige en essentiële schoonheid’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Denk nou niet dat je bij een groene thee-geur alleen maar groene thee ruikt. Het groene karakter ervan wordt juist versterkt door het te omringen met citrus- en bloemennoten. De totaalindruk is dan groene thee. Roger & Gallet doet het als volgt. Een aanzet van mandarijn, bergamot, grapefruit, citroen en yuzu. Dat is lekker voor de kern van groene thee die op smaak wordt gebracht met oranje- en citroenbloesem, fresia, jasmijn, lelietje-van-dalen en cyclaam.
Leuk in dit geval is dat al deze bloemen – cyclaam uitgezonderd – een groene noot van zichzelf hebben en als het ware de groene theesmaak van Eau de Thé Vert versterken. Nu de basis: een extra groene thee-noot vergezeld van ceder- en guajachout. Eindresultaat: lekker, fris en groen… je krijgt af en toe de neiging om bij hitte de flacon aan je mond te zetten. Niet doen!
RUIK & VERGELIJK
Groene thee in een geur; voor 1992 ondenkbaar. Maar na de introductie van Bvlgari’s Eau de Cologne au Thé Vert wist de (parfum)wereld dat hiermee geuren konden worden voorzien van een gehele andere frisheid. Het heeft vele neuzen aangezet tot hun eigen kijk op groene thee in een geur.
En met een dergelijke geprononceerde smaakmaker – ook nog eens voorzien van bijna dezelfde naam – wordt een vergelijking bijna iets voor de zuivere groene thee-adept.
Bvlgari Eau de Cologne au Thé Vert (1992)
Elizabeth Arden Green Tea Scent (1998)
L’Occitane Thé Vert (1999)