DE KOELTE VAN EEN LENTEMORGEN
Jaar van lancering: 1925, 1983
Laatst aangepast: 22/01/11
Neus: Ernest Beaux, Jacques Polge
De gardenia is een echte couturebloem. Wil zeggen: de overvloedig ruikende bloem wordt veel gebruikt in parfums die een rijk en vol gevoel willen verspreiden. Zeg je gardenia, dan ruik je als het ware luxe. Dat wist Coco Chanel al in 1925. Daarom besloot ze met haar derde parfum een ode te brengen aan deze bloem die volgens haar veel in uiterlijk als ‘innerlijk’ overeenkomsten had met haar ‘fetish flower’ de camelia die van zichzelf ook geen parfum afscheidt.
Veel van de lancering en promotie is niet overgeleverd, alleen dat het de volgende slogan meekreeg: ‘de koelte van een lentemorgen’. Gardénia heeft nooit het succes van N°5 kunnen evenaren. De reden ligt waarschijnlijk in het feit dat de geur te gewoon is – er verschenen toen en ook nu andere geuren opgebouwd rondom de gardenia – en niet zoals N°5 het volstrekt eigenzinnige, en revolutionaire karakter van Coco Chanel belichaamt.
Als eerbetoon en om aan te tonen dat alle vergeten Chanelgeuren nog steeds de moeite waard zijn, werden in 1983 aan de hand van de overgeleverde formules vier vooroorlogse creaties opnieuw in productie genomen, waaronder Gardénia. Jacques Polge, de huidige neus van Chanel, is zo dicht mogelijk bij het origineel recept gebleven. Achteraf kun je constateren dat Chanel de trend heeft gezet wat betreft het herlanceren van oude klassiekers die nu onder de naam vintage weer gouden tijden beleven.
Sinds 2007 is de geur ondergebracht in de Les Exclusifs, de – inderdaad – exclusieve lijn alleen te koop in de Chanelboetieks en die qua naam allemaal refereren aan het leven van Coco Chanel.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Het gerucht gaat dat de nieuwe versie samengesteld zou zijn zonder een enkele druppel gardenia-essence (foto). Nou, dat is geen gerucht, want: het parfum van gardenia kan niet aan de bloem onttrokken worden; wordt in het laboratorium nagemaakt. Toch krijg je die rijke impressie zo eigen aan de altijd-elegante gardenia. Dit zijn trouwens de ‘officiële’ ingrediënten. Gardénia gaat niet klassiek-fris van start, maar geeft direct een witte, licht-zwoele bloemenweelde prijs: jasmijn, tuberoos, oranjebloesem en gardenia bewerkt met aldehyden – laatste is het handelsmerk van Chanel wat geuren betreft van voor de oorlog. Deze aldehyden liften de bloemen mooi op, geven ze ronding en volume. De iets kruidig-groene noot wordt geleverd door kruidnagel, salie en een hint van peper. De afronding is all round klassiek en garandeert dat de sensuele weelde van Gardénia beklijft, namelijk patchoeli, sandelhout en vetiver.
Eigenlijk is de slogan ‘de koelte van een lentemorgen’ goed getroffen. Want hoewel machtig, verspreidt de geur een aangename koelheid – ook de aldehyden volgens mij. Iets wat anders is dan fris.
RUIK & VERGELIJK
Gardenia kun je met recht een klassiek parfumingrediënt noemen die neuzen inspireert tot het maken van het absolute gardeniaparfum dat alle andere gardeniaparfums overbodig maakt. Welke maakt alle andere overbodig? Op de foto Billy Holiday met haar fetishbloem.
Annick Goutal Gardénia Passion (1989)
Floris Gardenia (1997)
Marc Jacobs Essence (2003)
Jo Malone Vintage Gardenia Cologne (2004)
Estée Lauder – Private Collection – Tuberose Gardenia (2007)
Guerlain – L’Art et la Matièere – Cruel Gardénia (2007)
Tom Ford – Private Blend – Velvet Gardenia (2007)
Marc Jacobs Gardenia (2008)
Van Cleef & Arpels – La Collection Extraordinaire – Gardénia Pétale (2009)