FASTEN YOUR SEATBELTS
READY FOR TAKE-OFF?
ONTDEK EEN VAN DE MOOISTE PARFUMS OOIT
Jaar van lancering: 1933
Laatst bijgewerkt: 19/08/09
Neus: Jacques Guerlain
Het is, voor zover ik weet, niet gedaan: de ‘officiële’ verkiezing van de beste neus/beste parfum van de twintigste eeuw. Maar als een lijst was samengesteld, dan weet ik zeker dat Jacques Guerlain hoog zou zijn geëindigd. In ieder geval zou hij een paar keer in de toptien hebben gestaan. Niet zo vreemd: zijn naam is ‘voor eeuwig’ verbonden aan olfactorische kunstwerken die allemaal worden gekernmerkt door drie eigenschappen: inventiviteit, creativiteit en dichterlijke inspiratie.
Het prettige: je kunt er nog steeds van genieten. We noemen het onvoorstelbare knappe Après L’Ondée (1905), het onvoorstelbare tedere L’heure Bleue (1912), het onvoorstelbare ‘bosdonkere’ Mitsouko (1919), het onvoorstelbare zwoele Shalimar (1925) én het parfum dat de geschiedenis is ingegaan, wat vormgeving betreft, als een van de hoogtepunten van de Franse art deco: Vol de Nuit.
Het is geïnspireerd op de gelijknamige beroemde roman uit 1931 van de dichter/vliegenier Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry (1900-1944), die zelf onder mysterieuze omstandigheden in zijn vliegtuig in de Middellandse Zee is verongelukt. Het boek vertelt over het begin van de luchtpost. Toen elke vlucht nog een avontuur was. Guerlain noemt de geur zelf ‘een aangrijpende hulde aan hen die risico’s durven te nemen’.
Ik snap trouwens echt niet waarom, Guerlain deze klassieker heeft gelinkt aan een geurtje voor het taxfreecircuit: Vol de Nuit Evasion (2007). Maakt de parfumversie van 30ml die ik in 2000 kocht aan de Champs-Elysées in een klap minder mooi en byzonder, gevoelsmatig dan hè.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Guerlain noemt op de zijn site Vol de Nuit een oosterse chypre. Ik voeg hier aan toe: een les is in minimalisme gecombineerd met de fijnste kwaliteit ingrediënten. De geur stijgt richting hemel door de originele en nog steeds verbazingwekkende combinatie van gele narcis en galbanum die elkaar wat ‘frisse zwoelheid’ lijken te versterken. En dar is nog alleen maar de opening.
In het hart wordt deze fris-sensuele groengele combi gekoppeld aan ‘een vuurwerk’ (aldus Guerlain) van viooltje, anjer, jasmijn, roos en de poederige en aardse Florentijnse iris waardoor – heel byzonder – de geur niet verankerd maar als het ware vleugels krijgt, richting een onbewolkte hemel gaat om vervolgens – we blijven in vliegenierstermen – te landen in een ‘meer van vanille’ vermengd met houtachige noten. Heerlijk. Moet wel gezegd: in recente versies heeft de kwaliteit aan galbanum ingeboet. En ook oogt het geheel wat vlakker, het gevoel van je letterlijk hullen in een parfum is nu een beetje voorbij.
RUIK & VERGELIJK
Dit keer geen vergelijking wat geur, maar ‘vliegen’ betreft. Het zijn er niet veel, maar met onderstaande geuren zit je als het ware twee in de keer ‘in de lucht’.
Guerlain Sous le Vent (1924)
Caron En Avion (1930)
Wolfgang Joop! Night Flight (1990)
Is een tijdje geleden een grappige versie bijgekomen in het taxfreecircuit:
Azzaro Jetleg (2006)