SPELEN MET EEN CIJFER
Jaar van lancering: 2007
Laatst bijgewerkt: 02/07/09
Neus: Jacques Polge
Flaconontwerp: Chanel
Art director: Jacques Helleu
Coco Chanel was niet alleen visionair op mode- en stijlgebied. Ook wat parfums betreft. Coco voorzag, voorvoelde en ‘voorrook’ alles! Haar eigenzinnige ideeën over parfum werkte ze met neuzen uit. Zoals Ernest Beaux, de bedenker van N°5. Toen was er Henri Robert, onder meer verantwoordelijk voor N°19. Bij zijn dood in 1978 werd hij opgevolgd door Jacques Polge. Hij blijft de erfenis van Chanel levend houden door de geuren – N°5 in het bijzonder – continu te doorgronden om er een moderne draai aan te geven. Zoals met Eau de Parfum N°5 en Elixir Sensuel.
Nu heeft hij het weer gedaan. Het resultaat heet Eau Première omdat je volgens Polge N°5 nooit mag associëren met iets dat op de tweede plaats komt. Eau Seconde… de gedachte alleen al! En zou je het alleen ‘eau’ noemen… wel erg banaal. Polge beschouwt Eau Première niet als een nieuwe creatie. Het is gemaakt in de geest van N°5.
Hij zegt hierover: ‘De esthetiek heeft Ernest Beaux gevonden. Ik ken slechts alle geheimen van N°5 en heb het eenvoudigweg opnieuw geïnterpreteerd’. Niet makkelijk volgens hem – zie de beschrijving. Wat hem voor ogen stond was een ‘makkelijker’ of jeugdiger versie als je het zo wilt. Om dit te bereiken moest hij het parfum een meer heldere en pure benadering geven zonder zich te veel van het origineel te verwijderen.
In feite is deze versie gemaakt voor vrouwen die wel eens N°5 willen gebruiken, maar dat nog niet gedaan hebben omdat ze de geur misschien te geprononceerd, te evident vinden. En wat de trouwe gebruikers betreft: er is volgens Polge geen sprake van verraad: ‘Elegante vrouwen dragen Eau Première overdag en N°5 tijdens de avond’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Sinds 1921 is de samenstelling van N°5 bijna onveranderd. Zegt Chanel. Het moeilijkste volgens Polge aan Eau Première: het vinden van nieuwe verhoudingen. Hij heeft dit gedaan door de animale noot van de geur te onderdrukken (door bijvoorbeeld voor een andere jasmijnsoort te kiezen) en de aldehyden (verantwoordelijk voor het volle, ‘vette’ karakter) te verminderen.
Want vergeet niet dat voor de Tweede Wereldoorlog van veel basisingrediënten slechts enkele soorten bestonden. Inmiddels is dat veranderd. Jasmijn bijvoorbeeld heb je tegenwoordig in meer dan 200 geurnuances. Dit maakt het mogelijk om de akkoorden van het parfum als het ware te muteren. En dat heeft Polge dus met neroli, rose de mai, jasmijn, ylang-ylang, amber, vetiver en sandelhout gedaan met een opvallend helder, minder vol N°5 tot gevolg.
RUIK & VERGELIJK
Ja, ruik maar eens goed aan Eau Première. En als je tijd hebt ook aan bijvoorbeeld de eau du parfum-versie. Het zal je opvallen dat je toch N°5 ruikt, maar ook weer niet. Anders en toch hetzelfde. Luchtiger en minder zwaar.
Chanel N°5 Parfum (1921)
Chanel N°5 Eau de Parfum (1986)
Chanel N°5 Elixir Sensuel (2005)