EEN GROOTSE GEUR VOOR EEN EIGEN WERELD
Jaar van lancering: 2008
Laatst aangepast: 29/05/09
Neus: helaas onbekend
Model: Aerin Lauder
De tweede geur in de Private Collection-serie ‘haalt subtiel legendarische geuren van vervlogen tijden naar boven’. Aldus Aerin Lauder. Juist, kleindochter van en initiator. Daarmee is geen woord teveel gezegd. En dat komt door het gebruik van amber, ook bekend als barnsteen: restanten van gefossileerde harsen van naaldbomen die 170 miljoen jaar geleden grote gedeelten van de aarde bedekten. Er werden de mooiste juwelen gemaakt van dit mineraal – vooral van de Oostzeese soort – en reeds door oerculturen uit die streek verkocht aan de Romeinen. Dat sieren met amberjuwelen was niet alleen een kwestie van pronkzucht: men geloofde in de geneeskrachtige werking. Welke ‘mineralenbijbel’ je ook doorbladert, amber biedt soelaas aan bijna aan elke denkbare fysieke en psychische ongesteldheid.
Probleem: dit amber scheidt niet een noemenswaardige geur af. Het gaat om het idee. Amber staat voor intimiteit, warmte en geborgenheid en wordt nu samengesteld met ‘levende’ harsen, zoals tolubalsem, cipres, benzoïne, cistus labdanum, opopanax en galbanum. Dit intieme gevoel roept Aerin Lauder ook op: ‘De perfecte avond is voor mij een intieme avond, thuis met familie en vrienden. Private Collection Amber Ylang Ylang staat voor de ontspannen intimiteit en kalmerende elementen waar we aan het eind van de werkdag naar verlangen’.
Mooi is de zwartfotografie van Aerin Lauder bij deze serie. Gelukkig geen clichétopmodelbeauty met onwaarschijnlijke look. Wel een eigen, ‘onglamourous’ en toch smaakvol beeld. Het maakt een ding duidelijk: deze vrouw is gelukkig met wie ze is. Klinkt vreselijk damesblaadjesachtig, ik weet het, maar ze ziet er zo tevreden uit. Kan er niks aan doen.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
De eerste impressie: ‘een sprankeling van onweerstaanbare allure’. Met andere woorden: bloemig bergamot met haar citrusnuance gecombineerd met geranium. Nu is het de volle ylang-ylang (geel, vol, sensueel) die de Bulgaarse roos in het hart een fluwelen toets geeft.
Aerin Lauder gelooft erg in een kruidige amber, waarvan de kaneelinjectie getuigt. Dit alles vloeit samen in de drydown van (niet nader gespecifieerd) amber, sandelhout en vanille. ‘Een blijvende ode aan het rijke, verrukkelijke en goddelijke’, aldus Aerin Lauder.
Mooi gezegd. Alleen goddelijk wil ik de geur alleen niet noemen, ook niet verrukkelijk. Daarvoor is de geur te vlak (vaak en handicap bij ‘pure’ ambergeuren) en te weinig gelaagd. Ik ruik alle verschillende nuances maar heel even – zoals bergamot en ylang-ylang. De mooie roos wat langer. Je wordt eigenlijk direct meegezogen in die (zeer aangename) wolk van amber. Rijk dat wel.
RUIK & VERGELIJK
Amberparfums: warm, intiem, behaaglijk. Dat is wat anders dan sensueel, wulps en voluptueus – zoals oriëntaalse geuren meestal worden omschreven. Niet voor niets is amber zo populair als geurkaars. Ruik eraan en je ziet knapperend haardvuur, cognac en een kasjmier plaid voor je. En dat allemaal vanzelfsprekend in de mooiste ambertinten. Nog meer behaaglijke warmte:
L’Artisan Parfumeur Eau d’Ambre (1978)
Diptyque Eau Lente (1986)
Etro Ambra (1989)
Armani Privé Ambre Soie (2004)
Parfum d’Empire Ambre Russe (2004)
Annick Goutal – Les Orientalistes – Ambre Fétiche (2007)