EEN CORSICAAN DIE ZICHZELF TOT KEIZER VAN FRANKRIJK KROONDE
Jaar van lancering: 2003
Laatst bijgewerkt: 14/06/09
Neus: Marc-Antoine Corticchiato
Te koop bij: www.perfumelounge.nl
Marc-Antoine Corticchiato liet zich bij zijn eerste vijf geuren inspireren door keizers en keizerinnen (en hun rijken) die een stempel op de wereldgeschiedenis hebben gedrukt. Naar aanleiding van veel onderzoek, heeft hij een ‘parfumprofiel’ van deze ‘alleenheersers’ opgesteld. Ook van Napoléon Bonaparte (1769-1821).
Bleek geen makkelijke exercitie. Van hem is bekend dat hij een parfumgrootverbruiker was – in het bijzonder van eau de cologne. Volgens overlevering zou hij maandelijks meer dan veertig flessen 4711 (1792) gebruiken. Op zijn verzoek – weer volgens overlevering – werd er zelfs een fles gemaakt die precies in de schacht van zijn laars paste, handig tijdens zijn veldtochten en effectief: door het hoge alcoholpercentage was het ook een perfecte infectie-killer bij wonden.
Daarom zocht Corticchiato de hulp van Elisabeth de Feydeau, een historicus met als specialisme parfum. Ze geeft les geeft op de parfumschool van Versailles en wordt door de grote merken als consultante ingehuurd. Daarnaast weet ze ‘onafhankelijke’ neuzen te inspireren. Zo maakte Francis Kurkdjian in 2006 een parfum – Sillage de la Reine – gebaseerd op een origineel recept van de Versailles’ hofparfumeur (Jean-Louis Fargeon) die koningin Marie Aintoinette gebruikt schijnt te hebben.
Corticchiato werkte met Feydeau twee jaar om het ‘olfactief universum’ van de keizer te onderzoeken en op te roepen. En het resultaat is er naar. Eau de Gloire is een mooie fris-warme, warme-frisse geur die vooral opvalt door de rijkdom, gelaagdheid en kwaliteit van de grondstoffen.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Eau de Gloire combineert de instantfrisheid van eau de cologne met de diepte van een chypre. Het cologne-effect onderga je vanaf de opening; de zonnige frisheid van citroen, bergamot en sinaasappel verzacht door neroli en rozemarijn. Wat mooi en zuiver. Voor de helder-bloemige toets: lavendel. Leuk is het ‘ciste’-detail, een hars/kruid dat groeit op de geboortegrond van Napoléon Bonaparte. Zou dat de reden zijn dat Eau de Gloire een beetje bittergroen ruikt?
Aan het hart, ruik je dat deze geur helemaal van deze tijd is: hier schuilen namelijk de ‘nieuwe parfumingrediënten’ anijszaad, thee en strobloem. Zorgen respectievelijk voor een ‘zoetje’, donkere frisheid en elegante warmte. Het chypre-effect wordt geleverd door het eikenmos dat een donker, rokerig halo krijgt door toevoeging van leer, tabak en wierook. Als alle mannen zo zouden ruiken op weg naar hun werk…
RUIK & VERGELIJK
Leuk of niet leuk: toen Napoleon werd verbannen naar Saint-Helena in 1815 schijnt dat een van de leden van zijn kleine hofhouding, Louis Etienne Saint-Denis, er is in geslaagd uit de kruiden en bloemen van het eiland een cologne te destilleren voor de voormalige bedwinger van Europa.
Het recept is bewaard gebleven en bevindt zich in de bibliotheek van Longwood. Cosmalia gebruikte het voor de ‘her-creatie’ van het meest bijzondere keizerlijke water dat er bestaat. En Je Suis un Homme wordt omschreven als een herinterpretatie van de cologne waaraan Napoleon zo verknocht was.
Mülhens 4711 (1792)
ELO Je suis un Homme (2006)
Cosmalia L‘Authentique Eau de Cologne de l‘Empereur (onbekend)