ODE AAN DE VROUWELIJKHEID
Jaar van lancering: 2006
Laatst bijgewerkt: 26/06/08
Neus: Christine Nagel
Voile d’Ambre (2004) werd in 2005 door de Nederlandse Vereniging van Cosmeticajournalisten onderscheiden met een Astir voor de beste geur, categorie middensegment. Terecht! Het merk gaf met de geur een originele kijk op een beweging waarvan veel huizen nu in de ban zijn: het herontdekken van de geschiedenis. De meeste merken kiezen – uiteraard – voor hun eigen verleden. Waarvan Guerlain met zijn jaloersmakende Heritage-reeks en Lancôme met zijn prachtige Collection-serie getuigen.
Yves Rocher beschikt niet echt over een rijke geurhistorie. Dus ging hij op zoek naar de essentie van parfumfamilies. Hiervoor nodigde Rocher gerespecteerde neuzen uit die hij, in navolging van Guerlain, carte blanche gaf. Zo zag Voile d’Ambre het licht, een geur die perfect aansluit bij de ambertrend maar door zijn tijdloos-klassieke uitstraling – de serie waarin de geur verschijnt heet Secret d’Essences – autoriteit oplegt.
Geldt ook voor Rose Absolue. Deze netelige bloem is een van de meest gebruikte ingrediënten en staat eigenlijk symbool voor het parfum. Christine Nagel creëerde voor Rocher een intense, maar vooral elegante rozengeur geïnspireerd op een dichtregel uit La Paradiso van de Italiaanse renaissancedichter Dante: ‘In het gouden hart van de eeuwige roos, die zich blaadje voor blaadje ontvouwt, haar geur verspreidt als een loftuiting, voerde Beatrice me mee…’
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Soms verrast een geur meer door zijn eenvoud, dan door zijn overdaad. Dat geldt zeker voor Rose Absolue: mysterieus en tegelijkertijd onweerstaanbaar voor de echte rozenfan. Damascener, Bulgaarse, Turkse en Marokkaanse roos winnen aan kracht door ze te injecteren met zuivere patchoeli. Voor de kruidige nuance staat kaneel garant, voor het zachtzoete effect tonkaboon.
RUIK & VERGELIJK
We zijn duidelijk: Rose Absolue kan de vergelijking doorstaan met de rozenklassiekers. Zelfs met met de ‘absolute rozengeuren’ van de nichemerken. Voor de een moet een pure rozengeur overrompelend naar rozen ruiken. Voor de ander geldt een lichte, transparante interpretatie als het meest ideale rozenparfum.
Moderne rozenklassiekers:
Jean-Charles Brosseau Ombre Rose (1981)
Yves Saint Laurent Paris (1983)
Calvin Klein Eternity (1988)
Niche en neo-niche rozen:
Annick Goutal Rose Absolue (1984)
Serge Lutens Sa Majesté la Rose (2000)
Guerlain – L’Art et la Matière – Rose Barbare (2005)
Giorgio Armani – Armani Privé – Rose Alexandrie (2007)