VOLGENS COCO CHANEL: EEN KLAP IN HET GEZICHT
VOLGENS GEURENGOEROE: MANNELIJKE VERFIJNING ‘IN HOUT’
Jaar van lancering: 1955
Laatst bijgewerkt: 24/03/13
Neus: Henri Robert
Model: diverse onbekenden
Het is 1954 en de hele wereld heeft het geweten, want het is goed voor voorpaginanieuws: couturière Coco Chanel maakt haar comeback. Maar: quel horreur! De Franse pers sabelt de collectie neer (als afrekening voor haar niet zo patriottische houding tijdens de Tweede Wereldoorlog naar wordt beweerd).
Het oordeel: Chanel, ooit het symbool van moderniteit en minimal elegance, is niet meer van deze tijd. Sterker: haar nieuwe kijk op de vrouw kleding is hopeloos ouderwets. En hoewel de Franse journalisten (in navolging van Amerikaanse collega’s) twee collecties verder hun mening 180 graden bijdraaien – Chanel blijkt tijdloos, modern, easy to wear en dus het antwoord op de ‘boned horrors’ van Christian Diors new look – zijn de financiers met haar rentrée niet blij.
Zou deze, in eerste instantie, negatieve publiciteit de allure van de parfumnaam Chanel schaden? Dat deze angst ongegrond is, blijkt uit de lancering van de eerste mannengeur met de naam Chanel. Vanaf het moment dat Pour Monsieur in de winkel verscheen, vloog het er als het ware ook weer uit. Coco Chanel – altijd goed voor gevatte oneliners – zei bij de introductie dat een mannengeur ‘als een klap in het gezicht moet zijn’. Die klap valt overigens wel mee, want Pour Monsieur is – nog steeds – een toonbeeld van stille chic.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Chanel presenteert deze klassieker nu op http://www.chanel.com als ‘the understated fragrance for today’s civilized man’ . Hoe waar. Een tijdlang is me de ware bedoeling een beetje ontgaan, omdat ik deze geur – een vergissing van de parfumerieverkoopster – als starter op de parfummarkt ooit als aftershavebalm van een vriendin cadeau kreeg. De verzachtende omstandigheden van deze versie, stonden een pure ervaring in de weg.
Chanel stuurde me onlangs weer een flacon. En deze nieuwe kennismaking maakt één duidelijk: Pour Monsieur ruikt erg niche. Stel je de geur blind voor aan mannen en je zegt dat het nieuwe geur is van een geliefd niche-adres: ze zullen het allemaal – moeten – beamen.
Komt op conto van de enorme natuurlijkheid die geur uitstraalt. Je kunt Pour Monsieur in opbouw vergelijken met de groei van een boom tijdens de seizoenen. Als de openings- en hartnoten zijn vervlogen – voorjaar en zomer – resteert een boom die zijn feuillage verliest in de herfst, en je daardoor de essentie van puur hout laat ervaren. In dit geval: droog-zonnig cederhout gecombineerd met vetiver (dat de geur ook in de basis een zekere mate van frisheid laat behouden). En met een mooie, eigenlijk opvallende prikkelende toets. Dat laatste wordt geleverd door de witte peper in het hart die door kardemon een groenige zweem krijgt.
Het feuillage (de opening) is trouwens ook prachtig zuiver en uitgepuurd, in een oud persbericht omschreven als ‘sprankelend als een frisse ochtend’. Hiervoor verantwoordelijk: Siciliaanse citroen, Tunesische neroli en Paraquayaanse petitgrain (beide op de tekening). Samen geven ze een eau de cologne-effect dat met een beetje fantasie het effect heeft van ‘een klap in het gezicht’.
Wat de vrouw en haar parfumkeuze betreft, wordt al heel lang aangeraden: bij twijfel uit het overweldigende aanbod kies N°5 uit 1921. Voor mannen die het ook niet meer weten, en op zoek zijn naar een geur die de essentie van geraffineerde mannelijkheid belichaamt, probeer Pour Monsieur.
Let op: In 1989 heeft de ‘huisneus’ van Chanel een intensere, meer up to date-versie gemaakt. Naam: Chanel Pour Monsieur Concentrée. Aan de oorspronkelijke jus werden vanille, nootmuskaat en amber toegevoegd. Vanaf 2001 is Pour Monsieur ook mobiel. Want net zoals alle andere mannengeuren van Chanel verkrijgbaar in een strakke, mooi vormgegeven travelspray. Let wel: deze versie is niet navulbaar.
RUIK & VERGELIJK
De monsieur- en gentlemangeuren van Parijse couturiers leiden door de jaarlijkse stroom aan nieuwe geuren een schaduwbestaan in de parfumerie. Eigenlijk jammer omdat het vaak geuren betreft die werden ontwikkeld in een tijd dat creativiteit voor marketing ging.
Balmain Monsieur (1961)
Rochas Monsieur (1969)
Yves Saint Laurent Ligne Pour Homme (1971)
Pierre Cardin Men’s Cologne (1972)
Paco Rabanne Pour Homme (1973)