VOOR DE VROUW MET CARPE DIEM-INSTINCT
Jaar van lancering: 2003
Laatst bijgewerkt: 28/06/08
Neus: Maurice Roucel
Model: Ingrid Parewijck
Hoe onderscheid je je op een markt die bijna dagelijks de lancering van een groots parfum kent? Guerlain heeft er lang over nagedacht. De uitkomst: L’Instant de Guerlain, een ‘carpe diem’-parfum dat draait om ogenschijnlijke onbelangrijke momenten die bij terugblik belangrijk blijken, en die de tradities van het huis combineert met de zin om een vernieuwende geur te creëren.
Hoe groter je reputatie, des hoger de verwachtingen. Heet je ook nog eens Guerlain, dan heb je het nóg iets moeilijker. Niet vreemd, als je bedenkt dat je door vriend (en vijand) ‘de parel in de kroon van de Franse parfumerie’ wordt genoemd verantwoordelijk voor de grootste klassiekers uit de parfumgeschiedenis. Niet zo vreemd, als je weet dat het vorige groots gelanceerde parfum – Mahora 2000 -uitliep op een teleurstelling.
Gelukkig houden deze klassiekers de gedachte levend dat Guerlain het wel in zich heeft. Denk aan het verwarrende Jicky (1889), het delicate L’Heure Bleue (1912), het donkere Mitsouko (1919) het zwoele Shalimar (1925), de witte bloemenweelde van Jardins de Bagatelle (1983) en zinderende het Samsara (1989).
Volgens Sylvaine Delacourte, directrice ‘Evaluation et Développement Fragrances’ is L’Instant de Guerlain een stralend en ‘verliefd’ parfum met een hedendaagse stijl zonder de ethiek van het huis geweld aan te doen. En dat wil zeggen: simpel – in de goede zin van het woord – maar eigenzinnig.
Wat L’Instant de Guerlain volgens haar echt bijzonder maakt is dat de geur baadt in het licht. Hiervoor verantwoordelijk de bloem, oorspronkelijk afkomstig uit China, die door zijn intense geur tot de verbeelding spreekt: de magnolia die alle overige ingrediënten laat stralen.
WAT RUIK IK EIGENLIJK
Voor L’Instant de Guerlain contracteerde het huis een van de meest gerespecteerde neuzen: Maurice Roucel. Dat zijn naam in parfumkringen gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het feit dat hij in 2002 werd onderscheiden met Le Prix François Coty, een Franse prijs die mensen eert die veel betekenen voor ‘het parfum’.
Roucel spreekt bij deze heldere ambergeur geur van ‘gewaarwordingen’. De eerste: een levendige noot van zonovergoten citrusvruchten, mandarijn en bergamot. De tweede: witte, luchtige en intens geurende bloemen (sambacjasmijn, ylang-ylang) die door de verwerking van magnolia aan intensiteit winnen. Sensualiteit – een mix van vanille, benzoë en musk – is de laatste.
Maar een Guerlainparfum is geen Guerlainparfum als het niet wordt afgerond met dé geheime smaakmaker van het parfumhuis: Guerlinade. Het geheime zegel van Guerlain, een van intensiteit wisselende combinatie van bergamot, jasmijn (versterkt door een rozenextract), vanille, benzoë, amber en tonkaboon.
In 2005 ziet de eau de toilette-versie het licht: ‘Een transparant kantwerk van bloemen gedragen door drie emoties’. Eerste emotie: onstuimigheid, ofwel citrusfruit met een appelaccent.
Tweede emotie: tederheid, ofwel een kantwerk van Chinese magnolia, sambac-jasmijn, lelietje-van-dalen, neroli en gardenia. Derde emotie: intensiteit, vertaald in een zachte voile van amber.
Volgens Guerlain is deze lichtere versie ‘een verleidster, een voorbijgangster, een jonge, romantische golf die je net als het geluk moet grijpen al was het alleen maar vanwege de stralende helderheid’.
RUIK & VERGELIJK
Neuzen herontdekken amber als parfumingrediënt. Met mate toegepast, geeft het een geur een licht zwoel, maar vooral warm effect. Hoe meer amber, des te warmer en voller de geur. Andere nieuwe amber-geuren:
Estée Lauder Intuition (2000)
Serge Lutens Ambre Sultan (2000)
Prada Prada Parfum (2004)
Giorgio Armani – Armani Privé – Ambre Soie (2004)
Yves Rocher Secret d’Essences – Voile d’Ambre (2005)
Estée Lauder – Private Collection – Amber Ylang (2008)