EEN SPIEGELBEELD VAN LORIS AZZARO
Jaar van lancering: 1978
Laatst bijgewerkt: 14/05/09
Neus: Maurice Roucel
Model: diverse stoere binken
De in 2004 overleden Parijse ontwerper Loris Azzaro was beroemd om zijn flamboyante en zwierige avondjurken. Vooral in de jaren zeventig en tachtig… en hebben nu in de vorm van vintage een tweede succesvol leven. Vooral bij the bold & beautiful van Hollywood en omstreken. Maar Azzaro heeft bij de meeste mensen voornamelijk een reputatie van parfumeur. En die reputatie is ondanks enkele uitglijders – die maken alle parfumhuizen om de zoveel jaren – nog steeds sterk. Een goed voorbeeld: Pour Homme, na Pour Femme (1975) zijn tweede geur. Het is een geur die al meer dan 25 jaar kan rekenen op een trouwe schare fans. Dit succes ligt niet alleen aan de geur zelf – gemaakt door een van de meest gerespecteerde neuzen uit de branche – maar ook door de low key-benadering.
Dat wil zeggen: de geur heeft niet echt een verheven boodschap, geen ideale man in gedachten waaraan de gebruiker nooit en te nimmer kan tippen. Nee, Pour Homme wil gewoon lekker ruiken. Niet meer en niet minder. Wel had Azzaro een gebruiker in gedachten. Die moet namelijk net zoals de ontwerper zelf zijn: vitaal, modern en een levensgenieter met een aanstekelijk gevoel voor humor.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Pour Homme is een echt klassiek jarentachtigmannenparfum. Dat wil zeggen stoer, vol, macho zo je wil, maar toch elegant. Hij gaat fris van start gaat en eindigt donker en zacht. Maurice Roucel wil niet alle ingrediënten prijsgeven. En dat is maar goed ook, want in Pour Homme werden er maar liefst 320 verwerkt waarvan meer dan de helft puur natuur is. Zou het waar zijn? De belangrijkste smaakmakers: citroen, lavendel, geranium, anijs, petitgrain, sandelhout, eikenmos, patchoeli, kardemon, basilicum, musk en ambergris.
RUIK & VERGELIJK
Loris Azzaro is een van de eerste van een nieuwe generatie ontwerpers die zich aan het einde van de jaren zeventig ook gingen concentreren op het produceren van geuren. Chanel, Guerlain, Dior en bijvoorbeeld Givenchy kregen hierdoor meer concurrentie dan ze lief was. Opvallend is dat de eerste mannengeuren van deze nieuwkomers vaak donker, mannelijk en gekruid ruiken. Ook leuk: nog allemaal te koop. Zegt iets over de kwaliteit.
Van Cleef & Arpels Van Cleef & Arpels (1978)
Ralph Lauren Polo (1978)
Guy Laroche Drakkar Noir (1982)
Giorgio Armani Pour Homme (1984)
Gianni Versace L’Homme (1984)