ONS HART, ONS KONINKRIJK
Jaar van lancering: 2003
Laatst bijgewerkt: 28/06/10
Neus: Jacques Cavalli
We lezen in het persbericht dat Kingdom een oud Angelsaksisch woord is dat verwijst naar nobele en romantische tijden én naar de grenzeloosheid van de kinderlijke fantasie. Het woord heeft een melancholische klank maar suggereert tevens een heroïsche en machtige wereld. En omdat de geur een persoonlijk ‘geschenk’ van McQueen aan de draagster is, kreeg het de eerste regel van een gedicht mee dat bij elke lijnextensie wordt uitgebreid. Het werd geschreven door de Amerikaan Jorie Graham (in 1996 onderscheiden met de Pullitzer Prize voor zijn The Dream Of The Unified Field). De eerste regel verschijnt bij het parfum en eau de parfum, en luidt: Pierce my heart again. Bij komende lijnextensties wordt het gedicht voortgezet. Het gedicht tot zover:
Pearce my heart again
Step into the burning vein
Flame will have it way
Oh sweet beginning of…
Something must remain
Waarom? Omdat de regel verwijst naar hoe de flacon is gevormd. Maar het vertelt ook veel over Alexander McQueen. Hij vindt het belangrijk emoties teweeg te brengen: ‘Wij moeten intens willen leven en liefhebben, we moeten onze harten openen en onze gevoelens analyseren, zelfs als dit pijnlijk is. We moeten het steeds opnieuw doen. Op elk ogenblik van ons leven. Het koninkrijk ligt in iedereen en binnen ieders handbereik en is gevuld met de donkere en lichte zijden van het menselijk hart’. Akelig om dit met ‘terugwerkende kracht’ te moeten lezen, gezien McQueens’ zelfverkozen dood in 2010.
Let op de bijzondere, zware en ovalen flacon (verpakt in een doos met McQueen-zegel) dat de cyclus van vernieuwing symboliseert: een ontluikende bloemknop van staal dat een bloedrood, hartvormig glas onthult. Ook de (eerste) reclamecampagne is bijzonder. Op afstand denk je een witpaarse bloem te zien die in het donker zweeft. Bij nadere beschouwing blijkt het een ketting van in elkaar verstrengelde naakte lichamen gestreeld door maanlicht.
Merkmaardig: Kingdom is geen succes geworden. Ondanks de zakverstuiver (2004), ondanks de lichtere versie (met nadruk roze peper en jasmijn in het hart, 2005). Je vraagt je af waar het aan ligt. Alle ingrediënten leken aanwezig. Misschien was McQueen te vroeg en nog in te kleine kring bekend om miljoenen harten te veroveren.
Zijn landgenoot (en een ietsie pietsie bekender) John Galliano, heeft tot 2008 gewacht voor hij zijn eerste geur lanceerde. Misschien was het concept toch te moeilijk. Of was de geur zelf niet sexy genoeg? Of werd de gekruide geur niet als zodanig ervaren. Je weet het niet. Wat ik wel weet: de consument beslist uiteindelijk. Jammer voor zo’n uitgebalanceerd idee.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
McQueen over Kingdom: ‘Ik wilde een mix van zeldzame en exotische ingrediënten die een sensuele en seksuele geur vormen met verschillende facetten’. De eerste indruk is een ‘frisse, sprankelende vrouwelijkheid’ die geleidelijk evolueert tot een donkere, ‘bedreigende’ geur. Kingdom wordt bepaald door het heilige sandelhout en opent met Calabrisch bergamot, Siciliaanse mandarijn en Tunesische neroli.
In het hart wordt het zelden gebruikte groen-aardse en stoffige komijn vermengd met roos en jasmijn uit India. In de basis ontwaar je volgens McQueen de dierlijke en seksuele toets: het roomachtige sandel- en copahuhout. En dat explodeert in alle kracht. Laatste is een exotische boom waarvan de bast een peperachtig aroma afscheidt. Voor het extra-sensuele temperament werd vanille en Indonesische mirre toegevoegd. En dit alles besprenkeld met een vleugje gember. Lekker, intrigerend maar niet zo duister als het concept doet vermoeden.
RUIK & VERGELIJK
In de parfumerie is inmiddels een nieuwe generatie mode-ontwerpers opgestaan met een zeer eigenzinnige en zeer persoonlijke kijk op geuren. Wat hen bindt is dat ze parfum als prestigeproduct zien, niet als een fast forward-wegwerpartikel. Zoals:
Marc Jacobs Marc Marc Jacobs (2001)
Agent Provocateur Agent Provocateur (2001)
Stella McCartney Stella (2003)
Viktor & Rolf Flowerbomb (2004)