HET EERSTE GODDELIJKE PARFUM VOOR LEVENDE GODEN
EEN SENSUELE VLAM IN GODDELIJK WATER
Jaar van lancering: 1981
Laatst bijgewerkt: 26/06/12
Neus: Pierre Bourdon
Model: diverse levende ‘goden’
‘De levende goden hebben hun parfum. Kouros’. Met deze slogan introduceerde Yves Saint Laurent, na Ligne d’Homme uit 1971, zijn tweede mannengeur. De spectaculaire lancering vond plaats in de oude opera van Parijs waar op het podium de beroemde balletdanser en vriend van Yves Saint Laurent – Nurejev – ‘Kouros’ al dansend interpreteerde. Kouros stamt af van het Griekse ‘kouroi’, ofwel ‘mooie en ideale jongeling aan goden gelijk’.
Het is ook de naam van een stenen of marmeren beeldhouwwerk uit de archaïsche periode uit de Griekse oudheid. Het is meestal een beeld van een jongen in stramme houding. Kenmerkend is de knik in de knie, serene uitstraling en glimlach. De geur zou uitgroeien tot een klassieker die gelijkgestemde volgers zou krijgen met Antaeus van Chanel (hetzelfde jaar) en Xeryus van Givenchy uit 1986. Sterker, de geur is veel langer populair gebleven. Komt op conto van de talrijke variaties.
Opvallend: de presentatie is in de loop der jaren steeds fysieker. In de eerste campagne zien we een eenvoudig in het wit gekleed model die onder een strakke, blauwe hemels naast vier pilaren in de vorm van de flacon staat. Vijf jaar later is hij vervangen door een model met een ‘goddelijk’ lichaam. Saint Laurent sluit hiermee aan bij de trend van de verheerlijking van het mannelijke fysiek in parfumadvertenties in gang gezet door Calvin Klein. En in de campagne van 2000 zie je zelfs meer body dan flacon. Tom Ford brengt hierin verandering en presenteert Kouros als een verstilde illusie van ‘hogere komaf’ en hiermee komt hij dichter in de buurt van de oorspronkelijke betekenis van het woord.
Sinds 1986 zien we lichtere variaties verschijnen, waaronder: Kouros Eau de Sport (1986), Kouros Fraîcheur (1993), Kouros Eau D’Eté (2002) en Kouros Cologne Sport (2003), Kouros Eau d’Été (2005) en de laatste zomerse interpretatie Kouros Tattoo Collector (2007). Daarna wordt voorkeur gegeven aan de geur L’Homme (2006) en zijn talrijke variaties.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Er zijn weinig geuren die op neuzen zo’n diepe indruk hebben gemaakt. Eén van die geuren is Kouros. Wat in 1981 zo verrassend was, en snel door de concurrentie werd overgekomen, is het feit dat in hart van Kouros bijna voor het eerst – Chanel deed het in hetzelfde jaar met Antaeus – in een mannengeur ruim plaats wordt gemaakt voor ‘vrouwelijke’ ingrediënten.
Roos, jasmijn en vanille die in combinatie met ‘mannelijke’ toevoegingen als galbanum, wierook, vetiver, patchoeli en eikenmos resulteren in een fris en (dat is het knappe) toch donker en zwoel ‘godenelixer’. Er is eigenlijk sprake van een chypre. Bospaden, schaduw, vochtigheid. Of zoals Yves Saint Laurent het ooit omschreef: ‘Een sensuele vlam in goddelijk water’.
RUIK & VERGELIJK
Andere godengeuren met gelijke aspiraties:
Chanel Antaeus (1981)
Givenchy Xeryus (1986)
Chopard Heaven (1994)