EEN GEVOELSHUWELIJK TUSSEN ‘LADY CLEMENTINE’ EN ‘LORD BASILE’
Jaar van lancering: 2007
Laatst aangepast: 15/04/14
Neus: Maria Salamagne
Twee ingrediënten die geografisch niet tot elkaar zijn voorbestemd, ontmoeten elkaar in deze Aqua Allegoria. Wat hun nobele status betreft zijn ze elkaars gelijke. De mandarijn is van origine Chinees en genoemd naar de gelijknamige ambteraren aan het keizerlijke hof die volgens overlevering de teelt ervan verfijnden.
Het uit India oorspronkelijk afkomstige basilicum betekent letterlijk koningskruid. Guerlain laat nu deze twee verheven smaken – inmiddels in de ordinaire keuken gemeengoed – een huwelijk aangaan vol met verfrissende beloftes. Of zoals Maria Salamagne het verwoordt: ‘Een onverwachte ontmoeting met ongekende sensaties die subtiele herinneringen oproept en oneindige variaties mogelijk maakt…’
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Om haar huwelijk met ‘Monsieur Basilicum’ perfect te laten verlopen, omringd ‘Mademoiselle Mandarine’ zich met de prachtigste bruidsmeisjes: ‘Clementine’ en ‘Bloedsinaasappel’ die elkaar proberen te overtreffen met hun vrolijke en fruitige geuren.
Het pad naar het geuraltaar is bezaaid met blaadjes van oranjebloesem (neroli dus), witte pioenroos (ruikt hetzelfde als de roze, witte en gele variant), klimop (bittergroen dus) en Roomse kamille (ruikt hetzelfde als de ‘Protestantse’). Aan het eind daarvan wacht ‘Monsieur Basilicum’ haar op in een verfrissend aura van groene thee – ruik je mooi deze anders, frisgroene noot. Als het aromatische huwelijk gesloten is, drapeert Guerlain een fijne sluier over deze newly weds van amber en de fijnste houtsoorten. Dat ze nog lang en gelukkig mogen leven…
Hoe meer je je in Mandarine-Basalic verdiept, des te meer de diepgang die achter de eenvoud verscholen ligt. De mooie balans tussen hippe en vertrouwde smaakmakers, levert een prachtige verfrissende verfijning op die aan elegantie wint door de subtiele bloemennoot.
RUIK EN VERGELIJK
Basilicum doet zijn intrede in geuren in het midden van de jaren zestig. Dit koningskruid valt direct in smaak omdat hij aan geuren een ‘nieuw soort groen’ toevoegt, variërend van anijsachtig-fris tot fris gepeperd. Ruik deze Italiaanse versierder van Indiase oorsprong ook in:
Voor hem:
Dior Eau Sauvage (1966)
Boucheron Boucheron Homme (1990)
Cartier Pasha (1992)
Laura Biagiotti Roma Uomo (1994)
Voor haar:
Estée Lauder Azurée (1969)
Dior Diorella (1972)
Frédéric Malle Le Parfum de Thérèse (2000)