WILD-FRIS BLOEMENWATER VOOR DE MAN
Jaar van lancering: 1966
Laatst bijgewerkt: 02/06/12
Neus: Edmond Roudnitska
Illustraties: René Gruau
Model: vele onbekenden, twee niet: Alain Delon, Johnny Halliday
Toen het couturehuis in 1966 zijn eerste geur voor de man lanceerde, viel het bewust uit de toon. Terwijl vakgenoten hun meestal sterk gekruide mannengeuren beschaafd en deftig Pour Monsieur of Pour Homme noemden, koos Dior voor een meer tot de verbeelding sprekende naam. Aandacht van de pers en het publiek verzekerd.
Wat zeker aan het succes heeft bijgedragen, zijn de heerlijke illustraties van René Gruau: op een humoristische manier toonde hij een (vaak half naakte en vaak deels zichtbare) gewone man in een dagelijkse omgeving. Niet chic, niet elitair, wel heel toegankelijk.
De populariteit duurt tot aan de dag van vandaag. Sterker, Eau Sauvage is een rots in de branding bij de mannenafdeling van Dior. Veel nieuwe geuren die in het nieuwe millennium die met veel poeha werden gelanceerd, brachten niet het gehoopte succes. Altijd prettig om te weten dat je dan nog een geur achter de hand hebt, die je rondom vaderdag naar voren kunt schrijven – gecombineerd met opvallende promoters. Ook opvallend: dit wilde water – tot aan de rand gevuld met bloemige citrusnoten – is ook populair bij veel vrouwen, zowel actief als passief.
Sinds 1984 bestaat er een intensere versie: Eau Sauvage Extrême die in 2010 een nieuwe bewerking kreeg. In 2007 lanceerde Dior een warme versie: Eau Sauvage Fraîcheur Cuir. En in 2012 – wat krijgen we nou! – werd een parfumversie gelanceerd, die in tegenstelling van wat je misschien zou verwachten niet overloopt van citroen, maar een intense houtervaring wordt.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
De geur blijkt achteraf gezien tijdloos waarvan de moderniteit nog steeds verrast. Met Eau Sauvage wilde Edmond Roudnitska een gewaagde compositie die opviel door zijn simpele maar gepronoceerde formule van citrus en bloemen, wat afgezien van de klassieke eau de colognes (meer citrus dan bloem) niet eerder was gebeurd in mannengeuren.
Ook introduceerde hij voor het eerst hedione, een synthetisch ingrediënt met een bloemige frisheid dat Eau Sauvage (en inmiddels ook veel andere mannengeuren) een zonnige helderheid geeft gevuld met jasmijn. Het is Roudnitska gelukt, want de geur is blijft geraffineerd-elegant door een natuurlijke eenvoud die – heel toevallig – juist verscheen op het moment dat het zoeken naar de puurheid van Moeder Natuur zich zou ontwikkelen tot een grote maatschappelijke beweging.
RUIK & VERGELIJK
Wie het gevoel van een pure citroen in een andere geur wil ervaren, doet er goed aan de doppen van onderstaande flacons te openen. Samen met Eau Sauvage bevestigen ze dat citrusgeuren de geest kunnen opwekken en activeren; je krijgt als het ware direct weer zin in de dag! To name a few:
Annick Goutal Eau d’Hadrien (1981)
Boucheron Boucheron pour Homme (1990)
Rochas Eau de Rochas Homme (1993)
Lubin L’Eau Neuve (1966/2007)
Tom Ford – Private Blend – Neroli Portofino (2007)
Deze geur valt iedere keer anders uit bij mij, de ene keer word ik omver geblazen, ben gek op de hedione die gebruikt word, heb en zoek ook andere geuren met deze stof, de andere keer vind ik hem meer voor mensen op leeftijd, vreemd, , zou het aan de flacon van plastic of glas kunnen liggen dat hij anders uit valt ,heb hiervan onder andere een literfles , speciaal aan deze geur is dat het mijn eerste kennismaking was met parfums.
Beste ‘Beer’,
Ik heb onlangs op een rommelmarkt een halfvolle fles Eau Sauvage gekocht. Gezien de flacon en de schroefdop denk ik vijftien jaar oud. En die geur sprankelde en ‘schuurde’ meer voor mijn gevoel. Ik vind de huidige versie een beetje vlak, maar dat kan ook gewenning zijn en dat ik inmiddels ‘meer’ van geuren verlang. Hedione wordt in heel veel composities verwerkt, alleen als zodanig niet vaak vermeld. En werkt voor mijn gevoel anders in de zomer dan in de winter op de huid. Wel leuk dat je een literflacon hebt. Misschien moet je eens L’Eau Neuve van Lubin proberen. Is ook citrus maar strakker en met een mooie houtfond. Of Moustache van Rochas – door dezelfde neus gemaakt. Beide ook beschreven door mij.
Vriendelijke groet,
Geurengoeroe