THANK YOU FOR SMOKING!
Jaar van lancering: 1919
Laatst bijgewerkt: 14/04/09
Neus: Ernest Daltroff
Flaconontwerp: Félicie Wanpouille
Te koop bij: www.perfumelounge.nl
Ben je al die fruitige-frisse met roze bloemen gevulde geuren van het nieuwe millennium beu, wil je een parfum ontdekken dat daar 100 procent (en al bijna 100 jaar) haaks op staat, probeer Tabac Blond. Het is omgeven door mysteries en lofuitingen. En geldt, door zijn donkere ‘rokerige’ aroma als een van de meest revolutionaire parfums ooit gemaakt.
Nog steeds houdt het parfumliefhebbers bezig. Neem de lyrische omschrijving van mrclmind op de Amerikaanse parfumsite basenotes: ‘To call Tabac Blond a leather scent is like calling Beethoven’s 6th Symphony pretty. Tabac Blond rises above all stereotypes and labels as to scent gender. It’s beyond unisex; a lion of a scent who does not discriminate among any of her pride. Tabac Blond chooses you; you don’t choose her. Once you are one of her initiates, you may never return again from whence you came’.
Zoiets uitgesprokens roept ‘antidote’-reacties op. Zoals die van taliaseki op dezelfde site: ‘Feels like entering a dusky shrine after all dark ritual is done. Incense smoke settled, some rough cut tobacco for hashish rests in a wooden chest, worn our dirty leather carpets. But after half an hour all mystery of smoke, incense, tobacco and leather dissolves, and comes the carnation, amber and musk of the old style. Kind of smell that any one with a moderate nose would tell you that it is old, and anyone over his forties can tell you that it is a kind of frag that around 1950 many men on the world, governors, soldiers, persian merchants and chinese barbershops used to smell’.
Nu de feiten. Le Tabac Blond (de originele naam) werd gemaakt door het in 1904 door Ernest Daltroff (1870-1941) opgerichte parfumhuis Caron dat in zijn hoogtijdagen qua presentatie en innovatie kon wedijveren met Guerlain en Coty.
Na de Eerste Wereldoorlog voelde Ernest Daltroff, net zoals Coco Chanel, dat er een nieuwe vrouw was opgestaan. Hij was door haar gefascineerd en besloot een parfum voor haar te maken dat dat gevoel ’verluchtigde’. Nu het grappige: in eerste instantie was de geur bedoeld voor mannen, maar die bleken het toch iets te revolutionair te vinden. Veel vrouwen daarentegen vonden het verdomd lekker. En zo groeide Le Tabac Blond uit tot symbool voor de kortgerokte, kortgeknipte geëmancipeerde vrouw.
In Frankrijk ook wel garçonne genoemd. Een kenmerk van deze ‘nieuwe’ vrouw was: ze rookte in het openbaar. Niet de zware mannentabak, maar de lichte en zoetere soort uit Virginia. Dat werd het uitgangspunt voor de compositie, die nu weliswaar aangepast, weinig van zijn intens rokerige, overweldigende aura heeft verloren.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Het interessante aan Tabac Blond: mag in eerste instantie als heftig en zwaar overkomen, maar hoe langer op de huid, des te zachter en zoeter hij wordt.
De geur roept hiermee perfect het gevoel op van zoete tabak (dankzij vanille en patchoeli) terwijl de samenstelling er geen gebruik van maakt. Als je een hele scherpe neus hebt, dan ruik je de lindebloesem in de opening heel even, maar voor je er erg in hebt word je direct naar het hart gesleurd. Daar regeert de anjer met zijn prikkelend, kruidig-zoete geur oppermachtig omringd door vetiver en ylang-ylang. En dan de afronding. Tabac Blond is de eerste geur die het chypreconcept (weliswaar zonder eikenmos). maar wel met heel veel patchoeli, vanille, amber en natuurlijk musk en leer een intens dierlijke finish geeft.
RUIK & VERGELIJK
Tegenwoordig gelden leergeuren met hun ‘rokerige’ karakter als uniseks. En dat is maar goed ook! Ze zijn (nog steeds) niet echt populair, maar in nichekringen zie je meer en meer ‘thank you for smoking’-parfums.
Voor de vergelijking hou ik het bij de oude garde. Met dien verstande, dat op onderstaande geuren de nadruk meer op leer dan het ‘rokerige’ idee ligt. Toch animeren ze geweldig door hun radicale en boute opstelling! Ik zeg: geniet met volle teugen!
Chanel – Les Exclusifs – Cuir de Russie (1924, 1983)
Knize Knize Ten (1924)
Lancôme Cuir (1936, 2007)
Call me old fashioned, call me modern… het gebeurt niet vaak dat een ‘nu’-parfum dezelfde, onbeschrijfelijke gevoelens teweegbrengt. Het is mij overkomen met de volgende geur, hoewel zoeter en bloemiger, brengt hij je toch in een gelijkgestemde vervoering… bijna eng. Wat je daarna ook doet, het enige dat je kunt zeggen:‘the devil did it, or… god’.
Mona di Orio Carnation (2005)