ALS ZWARTE INKT EEN PARFUM WAS
Jaar van lancering: 2006
Laatst bijgewerkt: 07/04/09
Neus: Nathalie Lorson
Flaconontwerp: Lalique
Lalique, het kristalhuis uit Parijs bij het grote publiek beroemd door zijn parfumflacons (voor met name andere parfumhuizen en sinds 1992 voor ‘zichzelf’) versierd met een overdaad aan prachtige, sierlijke flora- en faunamotieven gebaseerd op de antieke oudheid, art nouveau en art deco, toont met zijn nieuwe mannengeur dat het ook heel ‘rustig’ kan zijn.
Want als er een flacon is waarop het less is more-principe van toepassing is, dan is het Encre Noire. Een simpele, maar kloeke vierkante glazen flacon met daarop een even simpele houten (geen imitatie maar puur natuur) dop. Dat geldt voor de eau de toilette-versie. De eau de parfum-variant is nog simpeler: een ‘plakje’ zwart glas waarop geschreven Encre Noire versierd met een amaril-dop verpakt in een lakdoos. Mooi, mooi, mooi!
De flacon is geïnspireerd op een kristallen inktpot in 1913 ontworpen door de oprichter van dit huis René Lalique – dat zelf zie ik niet zo een, twee, drie. Het kreeg de naam mee Encrier Biche omdat het inktstel in reliëf een beeld toonde van elegant rondspringende herten. En dan de naam: Encre Noire. Vreemd, maar origineel. Nu kun je wel grote verhalen vertellen over het hoe en waarom… Lalique doet dat gelukkig niet. Ruik aan de geur en je kunt vervolgens maar een ding denken; ‘zo moet zwarte inkt ruiken’. We zijn benieuwd hoe Lalique lak in een geur zal vertalen.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Encre Noire is ook opgebouwd rondom het less is more-principe waardoor de hoofdsmaakmaker, vetiver (foto), tot een ‘inktzwart’ en gloedvol hoogtepunt komt. Nathalie Lorson ziet de geur ‘als een avontuur in een bosrijke streek met vetiver als held’.
En de vetiver gedraagt zich hier echt naar: niet groen, maar donkergroen, aards met een rokerig spoor. Lorson combineerde voor deze houtachtige chypre twee soorten: vetiver van Bourbon (warm, zacht met een hint van leer) en vetiver van Haïti (mysterieus en ‘rokerig’) waarvan de houtachtige structuur wordt gesublimeerd door de intens groene en harsachtige noot van cipres. Om al dit ruwe ‘schaduwhout’ in evenwicht brengen, voegde ze het superzachte ‘kasjmierhout’ toe gewikkeld in musk met een donkere, lichte dierlijke nuance. Lekker. Lekker. Lekker.
RUIK & VERGELIJK
Droog en fris, zo kennen de meesten vetiver, de oorspronkelijk uit India gedroogde wortel die zoveel wordt gebruikt in mannengeuren. Maar zwoel, vol en intens? Dat is nieuw, opvallend en verrassend. Eén ding is zeker: met een dergelijke geur op lijf en leden onderscheid je je! Meer intens en sensueel vetivergenot wordt ook geleverd door:
Serge Lutens Vetiver Oriental (2003)
Chanel – Les Exclusifs – Sycomore (2008)