VOOR VROUWEN MET GRATIE, SCHOONHEID EN INTELLECT
Jaar van lancering: 1998
Laatst bijgewerkt: 15/06/08
Neus: Martin Gras
Model: onbekend
Art director: Vivienne Westwood
Flaconontwerp: Vivienne Westwood
Het heeft heel lang geduurd voor een cosmeticagigant voldoende vertrouwen had in de commerciële potentie van de Engelse ‘grootmoeder van de punk’, Vivienne Westwood. Terwijl vak-generatie-genoten als Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld mede dankzij hun parfumlicenties al decennia vrij van financiële sores zijn, lukte het Westwood maar niet om haar inmiddels door vriend en vijand erkende betekenis op modegebied met een parfum in klinkende munt om te zetten. Lancaster had wel vertrouwen in Westwood, en nog beter: het had geduld met haar.
Als we de cosmeticaproducent (inmiddels onderdeel van Coty) moeten geloven, had haar parfumpremière veel eerder plaatsgevonden, ware het niet dat de ontwerpster pas na driehonderd monsters haar zegen gaf. Boudoir is Westwoods geromantiseerde visie op de geschiedenisperiode waarin volgens haar vrouwen regeerden die beschikten over een voor mannen – ook nu nog – vaak moeilijk te verhapstukken combinatie: gratie, schoonheid en intellect. Met andere woorden, de zeventiende- en achttiende-eeuwse Franse hofcultuur en dan speciaal de boudoirs waarin deze belles, achtervolgd door amoureuze en hitsige beaux, moe van alle stringente hofetiquette, galante conversatie en spitsvondige koketterie in de literaire salons, zich konden terugtrekken.
Een maxine van Rochefoucauld citerend – lachen: in het persbericht stond ‘een rochefoucauld van Maxime citerend’ – betreurt Vivienne Westwood het dat nu, drie eeuwen verder, ‘les femmes ne connaissent leur coquetterie’ en nauwelijks hun charme en ‘wit’ weten te gebruiken. Met Boudoir wil Westwood de vrouw een plek (terug)geven.
Want alleen in deze beschermde ruimte ‘is ze intiem met haarzelf, ziet ze haar fouten, zwakheden en potenties’, een virtuele ruimte ‘die een vrouw omhult als zij haar ogen sluit en het parfum over haar naakte huid, de rondingen van haar schouders en haar hals laat glijden. Zo intiem, zo fantasievol, zo krachtig sensueel’.
Bescheidenheid siert Vivienne Westwood: Boudoir doorstaat volgens haar met gemak de vergelijking met alle coutureklassiekers. Om dit te onderstrepen huist de ‘jus’ in een flacon met de rijksappel als dop, Westwoods monogram en tevens machtssymbool van wereldlijke vorsten. In deze volgorde en niet andersom. En het moet gezegd: Westwood re-introduceerde met het parfum ook de sfeer en lifestyle in een modern jasje die in de naam besloten ligt. Boudoir rules!
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Het parfum, ontwikkeld door de Nederlandsse neus Martin Gras, is fragiel als kant, luchtig als mousseline en zo lekker als opgeklopt slagroom. In het Frans heet dat chantilly – klinkt beter en past beter. Naast een ‘nieuw’ ingrediënt (sneeuwbalbloesem) kent Boudoir veel klassieke smaakmakers als oranjebloesem, roos en iris (in het hart) sandelhout en patchoeli (in de basis).
Goudsbloem zorgt ervoor dat de bloemen een stro-achtige en kruidige warmte krijgen wat versterkt wordt door kardemom en koriander. Het kaneel contrasteert hier mooi mee. Eindresultaat: heel een zoet-kruidig maar zijdezacht en poederig parfum waaraan je moet wennen. Vaak een gunstig voorteken van een goed parfum.
RUIK & VERGELIJK
Ook met Boudoir heeft Westwood weer bewezen dat ze trends lang van tevoren aanvoelt. Toen ze haar eerste parfum introduceerde, wisten velen geen raad met deze ouderwetse en tutti invalshoek. Veel stylisten konden het ook niet duiden zoals dat heet. Tien jaar later word je bijna moe van het hoge boudoirgehalte van de gemiddelde glossy. En ook in de parfumwereld is het ‘boudoirisme’ nog steeds erg salonfähig. Haar zoon (!) bijvoorbeeld is verantwoordelijk voor het succes van Agent Provocateur.
Nanadebary Classic Pink (2001)
Agent Provocateur Maîtresse (2006)