EEN VLEUGJE TEDERHEID VOOR DE WERELD
Jaar van lancering: 1978
Laatst bijgewerkt: 22/04/09
Neus: Raymond Chaillan (of Roger Pellegrino?)
Model: Lonneke Engel, Ugne Andrikonit, Kate Moss
Art director: diversen waaronder Sarah Moon,
Flaconontwerp: Annegret Beier
Het werd in eerste instantie gelanceerd als een mid-price geurtje voor de volwassen vrouw, maar ontwikkelde zich in de loop der jaren tot een prestigeparfum voor jonge (en romantisch ingestelde) meisjes: Anaïs Anaïs – genoemd naar de Perzische liefdesgodin Anaïtis – van Cacharel. Wat ongetwijfeld in het begin aan het succes heeft bijgedragen is de ongekend poëtische uitstraling van dit ‘onschuldige’ geurtje.
Danken we vooral aan fotografe Sarah Moon. Haar verstilde droomfoto’s en -videoclips vielen onverwacht goed in de smaak. Ze tonen een poëtische decadentie, een samensmelting van jaren dertig-chic met de lieflijkheid en hippigheid van de jaren zestig gecombineerd met verhulde erotiek. Maar ook werd het vooral vanaf de jaren tachtig gepresenteerd als symbool voor een sterke vriendinnengeur die voor elkaar een heftige platonische liefde voelen. Samen draag je dezelfde geur, waardoor je samen steeds aan elkaar denkt voor dat de echte liefde het echte leven binnenkomt en het einde dus in zicht komt van deze hartsvriendinnerij.
Het laatste decennium is Anaïs Anaïs wat presentatie betreft verandert: de omfloerste en pointilistische kleursfeer maakt plaats voor een transparant en helder imago, vertegenwoordigt door real life-modellen (zoals de Nederlandse Lonneke Engels) die glimlachend verkondigen dat je met Anaïs Anaïs de wereld verblijdt met een vleugje tederheid.
Najaar 2004 weer een koerswijziging: Cacharel kiest met de nieuwe promotiecampagne voor het eerst voor een supermodel. En niet de minste: Kate Moss, voormalig parfumambassadrice van Calvin Kleins Obession (1984) en cK One (1994), Yves Saint Laurents Opium (1977) en Chanels Coco Mademoiselle (1984). En met deze nieuwe ambassadrice wordt ook een nieuwe eau de parfum-versie gepresenteerd. Zie beschrijving hieronder.
En voor we het vergeten: wie of wat is Cacharel ook al weer? Het is een nog steeds populair luxe-confectielabel uit Parijs opgericht in 1962 door Jean Bousquet. Hij noemde het naar ee wilde eendsoort afkomstig uit zijn geboortestreek de Provence.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Sommige parfumeurs beweren dat roos en jasmijn in een goed bloemenparfum niet mogen ontbreken. In Anaïs Anaïs bloeien deze twee dan ook weelderig samen met een fris geplukt lenteboeket van lelie en hyacint. Florentijnse iris zorgt voor de fluwelen en poederige touch. Bourbonvetiver, cederhout, Russisch leder (rook je alleen goed in de niet meer verkrijgbare parfumversie) en musk verlenen aan de geur een licht zwoele basis.
Anaïs Anaïs blijft een wonderlijke geur. Vooral in het begin toen de leer- en irisnoot zo’n prachtige poederige nevel legde over de rest van de bloemen. De vernieuwde versies die volgden benadrukten steeds meer de lichte en zonnige kant en werd helemaal anders met het nieuwe eau de parfum in 2004: in de opening werd oranjebloesem en voor het fruitige effect een extra dosis zwarte bes toegevoegd. Het hart bleef hetzelfde. In de basis krijgen vetiver, cederhout, musk en Russisch leder gezelschap van benzoë-hars en werd ter vervolmaking over het geheel een vleugje wierook geblazen. Laatste ruik je heel voorzichtig, de leernoot nauwelijks
RUIK & VERGELIJK
Anaïs Anaïs was jarenlang het enige en echte parfum in het prestigesegment dat zich op het meisje op weg naar volwassenheid richtte. Dat is inmiddels wel veranderd. Want de jeugd heeft inmiddels ook de toekomst in de parfumerie. Hieronder vijf andere jeugdige waters voor jeugdige zielen.
Lancôme Ô Oui! (1998)
Yves Saint Lauren Baby Doll (1999)
Chanel Chance (2002)
Ralph Lauren Ralph (2002)
Cacharel Amor Amor (2003)