GERAFFINEERDE GEUR VOOR GERAFFINEERDE MONSIEUR
Jaar van lancering: 1981
Laatst bijgewerkt: 29/03/09
Neus: Annick Goutal
Begin jaren tachtig zijn het couturehuizen als Chanel en Yves Saint Laurent die met seksueel en sensueel geladen campagnes een nieuwe doelgroep willen aanboren: de gewone man in de straat – ook wel bekend als Jan met de Pet – die met een ‘goddelijke’ geur van goede komaf zich helemaal modern en hip waant. En het werkte: Antaeus en Kouros (beide uit 1981) werden binnen mum van tijd immense verkoopsuccessen. En juist op het moment dat couturehuizen voor modernisering kiezen gepaard gaand met verbluffende introducties, presenteert daar een of andere vrouw – ‘schijnt Annick Goutal te heten’ – een concept waarmee de parfumklok een paar decennia (sommigen beweren eeuwen) werd teruggedraaid. In een ouderwets boudoir-achtig decor, presenteerde ze wars van marketing en doelgroepen geuren die slechts een doel hadden: de gebruiker bevestigen in zijn unieke en verfijnde smaak. Niche dus, toen deze aanduiding nog niet bestond. Van de vier geuren die ze dat jaar lanceerde, is Eau de Monsieur het meest ouderwets. In naam, in geuropbouw. En toch: het is geen kopie van een klassieke monsieur-geur. Alleen denk je bij het ruiken ervan eerder aan een man strak in het pak met kasjmiershawl dan aan een hippe casual jeans- en sneakerdrager. Helemaal monsieur dus! En zonder knipoog.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Eau de Monsieur is ouderwets, degelijk. De elegante combinatie van houtige en kruidige accenten geeft je als drager een zeer prettig en verzorgd gevoel. De opening begint citrusfris en krijgt door cederappel meer ‘diepte’. De basis van Joegoslavisch eikenmos, musk, sandelhout en amber versterken het idee van ‘ouderwets’. En tijdens het dragen heb je het gevoel dat de geur steeds warmer en geraffineerder wordt. Heel erg prettig. Ik heb er in de loop der jaren twee flacons van leeggespoten.
RUIK & VERGELIJK
Staat er voor of achter de naam van een bekend couturehuis ‘monsieur’ dan weet je zeker: dit is een klassieke geur voor – nu gaan we even over platgetreden paden – de man van de wereld die beschikt over natuurlijk aangeboren flair en stijl. Maar hoe klassiek is een ‘monsieurgeur’ eigenlijk? Vergelijk de volgende monsieurs en je weet het… hopelijk.
Chanel Pour Monsieur (1954)
Givenchy Monsieur de Givenchy (1959)
Balmain Monsieur (1961,nieuwe versie 1990)
Rochas Monsieur (1969)