OP DE HEIDE, EEN VOLBLOED, EEN ROOD HABIJT
Jaar van lancering: 1965
Laatst bijgewerkt: 11/01/11
Neus: Jean-Paul Guerlain
Flaconontwerp: Robert Granai
Nieuwe campagnefoto/videoclip: Peter Lindbergh
Hoe word je geïnspireerd een geur te creëren? Kan van alles zijn. Jean-Paul Guerlain zag bijvoorbeeld een keer op een afgelegen heide, zo snel als de bliksem, een felrode jas van een ruiter die met krachtige hand de teugels van een volbloed vasthield. ‘Blauwachtige nevelflarden klampten zich vast aan de roodbruine landen van een vervlogen zomer. Op dat moment leken geluiden op te stijgen uit de afgelegen heide. Het geblaf van honden en de zware tonen van jachthoorns doorbraken de stilte van de ochtend. Toch hingen in het spoor van de rode jas opwindende herfstgeuren waarmee een sensuele geur van leer en tabak zich vermengde’.
Of was het een droom, vroeg Jean-Paul Guerlain zich af. In ieder geval, dit beeld inspireerde hem tot zijn tweede mannengeur en noemde het Habit Rouge, naam van de jas die behoort tot het rijtenue van de ervaren ruiter. En die geldt inmiddels als een van de klassiekers van de twintigste eeuw door zijn uitgesproken oosters-zoete aroma. Bij lancering zeer gewaagd en verfijnd. Nu zijn er nog steeds veel mannen die moeite hebben met een dergelijke verfijning in een flacon. Het verhaal gaat dat Habit Rouge in de jaren zestig en zeventig zo populair in Parijs was dat vrouwen vaak niet wisten of het nu hun man, (geheime) amant of vader was die ze vaak op straat meenden te ruiken…
Let op: sinds 2003 is er een eau de parfum-versie van Habit Rouge met nadruk op de zwoele middennoot en basis. Let op: sinds 2005 is er een lichtere versie – Habit Rouge Eau Légère – met nadruk op de frisse openingsnoten. Let op: ter gelegenheid van het 180jarig bestaan van Guerlain in 2008 verscheen er een parfumextract. Let op in 2008 verscheen er van Habit Rouge ook een metalen versie Habit de Metal. Let op: in 2009 verscheen er een sportversie: Habit de Sport. Let op: in 2011 verscheen – why? – weer een lichter adaptie: Habit Rouge L’Eau. Tevens de reden om een nieuwe campagne te maken. Van een chic-romantische geur transformeert de geur naar een gestyleerd treffen in een soort van arena tussen mens en dier. Mooi gedaan, maar mij ontgaat het L’Eau-idee.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
De kleur van het rode ‘habijt’ symboliseert ook de inhoud. Want Habit Rouge is de eerste Europese mannengeur die écht oosters ruikt: sensueel, vurig, warm en elegant. De geur geeft zich zoals een Guerlaingeur betaamt langzaam prijs. Na een frisse hesperide-opening van sinaasappel, bergamot, oranjebloesem en rozenhout wordt de man verleid met een sensueel, balsamachtig akkoord van vanille.
En door deze elegante en rijpe sensualiteit ruik je heel mooi, maar heel even een lavendelnoot, iets langer anjer (foto). De kruidig, gepeperde bloem die zo mooi samen gaat met kaneel en cederhout. In de basis komt dit allemaal gloedvol samen met patchoeli, sandelhout, amber, cistus labdanum en leer. Ze zorgen ervoor dat Habit Rouge aan diepte, pit en rijkdom wint.
Het is en blijft nog steeds een prachtige geur. Een soort Shalimar (1925) voor mannen. Alleen zat er vroeger ook meer opoponax en benzoine in waardoor de leernoot die geheimzinnige sensuele diepte kreeg, versterkt door wierook. Misschien zit dat wel in het extract. Gaan we een keer proberen.
RUIK & VERGELIJK
Habit Rouge wordt wel gezien als het klassieke voorbeeld van een oriëntaalse mannengeur die pas in 1986 met Obsession for Men van Calvin Klein een geduchte concurrent krijgt. Hieronder meer oosterse verleiders die soms heel heftig, soms heel subtiel hun oosterse boeket verspreiden.
Zwoel tot aan de jaren tachtig:
Annick Goutal Sables (1985)
Calvin Klein Obsession for Men (1986)
Wolfgang Joop! Homme (1989)
Zwoel in de jaren negentig:
Laura Biagiotti Roma Uomo (1994)
Yves Saint Laurent Opium pour Homme (1995)
Zwoel in het nieuwe millennium:
Serge Lutens Arabie (2000)
Frédéric Malle Musc Ravageur (2000)
Mona di Orio Nuit Noire (2004)