VERSCHENEN IN 2005 IN KOSMETIEK
Bij de ontwikkeling van een parfum, is de naam meestal het uitgangspunt. En daar begint meestal ook het probleem. Want de meeste namen zijn inmiddels gekocht door multinationals. L’Oréal schijnt er meer dan 90.000 te bezitten. Afgezien van het merkwaardige feit dat je voor woorden – die niet door een persoon of een bedrijf maar door de mensheid in de loop van millennia zijn ontwikkeld – flink moet dokken, heb je te maken met een groot dilemma: welke naam moet je anno nu nog in hemelsnaam kopen om de consument te verleiden?
Hier volgen de meest beproefde recepten. Een: huis-, tuin- en keukenstemmingen – Happy. Twee: luxe en verfijning – Paris. Drie: verboden verlangens – Obsession. Vier: de pracht van de liefde – Love in Paris. Vijf: een gewaardeerde karaktereigenschap of uitstraling – Very Irrésistible. Zes: seks – Rush. Zeven: bovennatuurlijke gewaardwordingen – Angel. Acht: woorden ‘vol’ van poëzie – Un Jardin sur le Nil. Negen: een geur noemen naar de inhoud: Pivoine Magnifica.
Voor welke optie een label ook kiest, door de hoeveelheid aan lanceringen zijn mensen nog maar heel even onder de indruk van welke welluidende slimme) naam dan ook. Heb je als merk eindelijk weer goed in de roos geschoten, dan wil je dat succes natuurlijk vasthouden. Je lanceert variaties of geeft een mannengeur dezelfde naam. Weer een probleem. Sommige namen blijven typisch vrouwelijk, maakt niet uit hoe mannelijk het kader is. We noemen: Allure, Romance, Incanto, Beyond Paradise. Of klink ik nu te macho? Terwijl anderen er zich juist goed voor lenen: Addict, Sensi, Trouble, Crystal Noir. Of klink ik nu te metero?
Trouwens, als je weet dat een fiets, een auto en een uitzendbureau zich ook sieren met de naam Allure, doet een naam er dan nog toe?
Ik ben sowieso wat de effectieve noodzaak van een ‘slim gekozen’ erg aan het twijfelen geslagen. Ik hoorde in Parijs van een collega dat veel mensen dachten dat Paco Rabanne’s XS (uit 1993) niet een ‘concentratie’ was van het woord excess maar extra small betekende. En deze mensen kwamen uit de branche! Dit misverstand wil je als merk toch niet. En de twijfel over een gouden naam is alleen maar aan het groeien: Guerlain heeft nu ook een Vetiver pour Elle en Lanvin een Arpège pour Homme. What’s in a name? Very simple: niet veel meer!
En dan stuurt Annick Goutal uit Parijs je haar nieuwe geur voor mannen én vrouwen toe. Je opent de doos, ziet de naam en denkt verwonderd: ‘Mandragore. What the f*** betekent dat?’ Vervolgens ga je op zoek naar de betekenis en bent aangenaam verrast. Dat móet wel lekker ruiken!