‘HERDERSHOUT’
Jaar van lancering: 20??
Laatst aangepast: 11/06/14
Neus: onbekend
Een geur die ik al jaren wil bespreken door de enthousiaste verhalen er over – en vaak in de boetieks heb geroken – maar steeds vergeet. Onlangs zond L’Occitane me Eau de Cade toe in verband met komende Vaderdag, begeleid met de slogan ‘De ware aard van de man’. Ik wil een stap verder gaan met ‘De ware aard van het parfum’.
Alleen jammer dat weinig mannen (vrouwen) dat weten. De eerste reden: L’Occitane besteedt niet miljoenen aan advertenties in de glossies om nog een beter publiek te bereiken. De tweede reden: het door Olivier Baussan opgerichte puur natuur-cosmeticahuis heeft niet een gelikte glamour-, glossy- en lifestyle-uitstraling. Het is nog steeds alternatieve chic. Dat zie je aan de inrichting van de winkels: de rust van de Provence in de hectische stad, in plaats van de strakke designhotel-sfeer waar de meeste luxemerken voor opteren.
Het eerste nadeel: L’Occitane wordt hierdoor vaak geassocieerd met vakantie, niet met luxe waarmee je je ‘dagelijks’ omringt. Het tweede nadeel: de luxe-consument heeft grote(re) kans hierdoor te missen waar het in de parfumindustrie om zou moeten draaien: kwalitatieve inhoud. Geen maskerade door een ‘mind swapping’ reclamecampagne die de povere geur moet ‘goed praten’.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
Dat ruik je ook overtuigend in Eau de Cade. Het verhaal ‘er achter’ doet niet onder voor de clichés van de luxemerken: ‘Bij L’Occitane zijn mannen synoniem aan passie en kracht’. In het algemeen dan. Met betrekking tot Eau de Cade: ‘Al generaties geven herders in de Provence het geheim van het hout van de jeneverbes (foto) door van vader op zoon (zie foto onder). Het staat symbool voor een sterk karakter en diepe waarden van traditie en gulhied. Eau de Cade is een intense, lucide geur die pure, standvastige mannelijkheid uitstraalt’.
Zelf geen tijd als herder voorgoed of als vakantievertier ‘onthaastend’ door de Provence te trekken, spray wat Eau de Cade en neem deze wijsheid in je op: ‘Herders zijn dichters… gericht op de stille bespiegeling van de natuur. Hun leven verloopt in het trage ritme van de dag, waarbij de ruwe grondstof geduldig wordt getransformeerd tot een kostbare essence’. Aldus Olivier Baussan.
De herders doen nog geheimzinniger dan ze al doen, want bij mijn weten wordt de aromatische olie – en die het geheim van gin en jeneverbes vormt – onttrokken aan de bes van de ‘cade’-struik. Bij ons bekend als jevenerbes. Niet dat je die niet ruikt, want het hart loopt er van over. Voorafgegaan door een stevige ‘Mistral’ van frisbloemig bergamot en frisgroen petitgrain. De sterke jeneverbesnoot – zowel ‘hout’ fris, groenig, zoet als etherisch – wordt opgewaardeerd met roze peper. Pas in de basis komt de ‘houtnoot’ van jeneverbes goed tot ontplooiing door het te koppelen aan strak en zonnig cederhout, lichtjes sensueel gemaakt door cistus labdanum die in dit geval erg in de buurt komt van kaneel. En ik meen ook een vleugje strobloem te herkennen. Stoer-mooi dit ‘herdershout’. Nichekwaliteit voor een ketenparfumerie-prijs met daaraan gekoppeld een uitgebreide scheer- en bodylijn.
RUIK&VERGELIJK
L’Occitane heeft nog meer mannengeuren die puur en ruig zijn en daardoor eigenlijk heel niche. Zie onderstaande voorbeelden. De eerste is een stevige en krachtige vetiver met een mooie rokerige noot. De tweede is ook ‘rook’ en stoer maar eindigt met een subtiel zoet randje.
L’Occitane Vetyver (????)
L’Occitane Baux (????)