STRALEND JUBILEUMBOEKET
ETRO BLIJFT ZIJN VAK ALS PARFUMEUR SERIEUS NEMEN
Jaar van lancering: 2018
Laatst aangepast: 18/04/2017
Neus: Mathieu Nardin
Die persberichtschrijvers op de hoofdkantoren van de luxe merken toch. Die verliezen zichzelf steeds meer in lyriek en quasi literaire omschrijvingen. Alsof ze dingen naar de Pullitzer Prijs terwijl bij – ook vluchtige – analyse slechts met één speldenprik… Die van Etro kan er ook wat van: ‘De samensmelting van landen en culturen vormt de basis voor een verrassend esthetisch parfum dat volledig trouw is aan zichzelf’. Ik bedoel: klinkt indrukwekkend maar tegelijkertijd zeg je niets. En hoe kan een parfum ‘dat nog maar net komt kijken’ trouw aan zichzelf zijn. Het is toch geen levende entiteit met een ziel die kan reflecteren?
Ik zeg: schrijf normaal, dan doe je al gek genoeg. Vooral in de wereld van parfums die aan elkaar hangt van marketingillusies en andere lifestyle-onzin. Schrijf nou gewoon wat je bedoelt, dat het merk dit jaar zijn 50-jarige bestaan viert, dat de familie Etro sinds de oprichting tijdloze- en wereldse elegantie combineert met een perfecte balans tussen tradities en moderniteit – de kernwaarde van het bedrijf.
En dat wordt gevierd met een parfum: Udaipur. Wel duidelijke taal: ‘De verschillende nuances herinneren zowel aan een zomer langs de Middellandse Zee als aan de tuinen van de maharadja. Udaipur is een ode aan de kundigheid van Italiaanse ambachtslieden, gecombineerd met de magie van India. De vele verbanden tussen deze twee werelden komen tesamen in de witte stad van Rajasthan, Udaipur, uitkijkend over het meer van Pichola – beter bekend als Venetië van het Oosten’.
Ik had eerder van de plaats gehoord en gezien in een documentaire van de BBC. Toch even googelen: en dan slaat de discrepantie tussen de poëtisch-gedroomde en bikkelharde werkelijkheid je wel om de oren. De eerste paar foto’s die ik zie zijn filter-free alledaags gevolgd door prachtige op het juiste moment geschoten plaatjes met wat ‘nazorg’. Het mooie aan geuren en in dit geval aan Udaipur: bij het ruiken ervan blijven gelukkig alleen de laatste beelden hangen zoals een ansichtkaart uit de tijd dat je nog pen en papier pakte en naar de lokale Tante Pos liep om familie en vrienden een teken van leven te sturen vanuit het verre India.
WAT UDAIPUR IK EIGENLIJK?
Hoe vaak heb ik het niet geschreven. Doe het gewoon nog een keer. De geuren van Etro zijn allemaal klasse. Niet aanstellerig, geen grote verhalen en überniche-nichterige esthetiek. Ingrediënten van topkwaliteit, elegante en doordachte composities die duidelijk maken dat Etro zijn vak als parfumeur – nog steeds – serieus neemt.
Twee woorden: elegante eenvoud. Vijf woorden: stralend bloemenparfum met mooie onderlaag. In de opening neem je door een stralen regen van bergamot en roze peper direct de magnolia waar – fragiel, teder met toch frisse ondertoon. Kan niet anders zeggen: fuseert elegant in het hart samen met sambacjasmijn – die hier aroma-technisch zweeft tussen Europees en Arabisch.
Met andere woorden lichtjes ‘geïndoold’, niet te. Ook weer elegant: de gardenia die zich er bijvoegt – geeft het bloemengeheel een chique upgrade (de lotusbloem ontgaat me tot nu toe). In de afronding openbaart zich het oosterse accent, maar niet in vol en dramatisch ornaat. Wel een bescheiden, maar duidelijk waarneembare sillage van musk, kasjmierhout, (heldere) patchoeli én het ontbreken van vanille, tonkaboon en harsen.
En wat gebeurt er dan volgens Etro: ‘Een goed gearrangeerd ritme tussen warm en koud, Oost en West, dat zich aanpast aan het karakter van de drager, zonder onderscheid te maken in geslacht. Een distillatie van de visionaire persoonlijkheid van Etro met zijn vele facetten’. Klinkt in het Italiaans toch Pullitzer Prijs-waardiger: ‘Un ritmo ben organizzato tra caldo e freddo, Oriente e Occidente, che si adatta al personaggio di chi lo indossa, senza fare alcuna distinzione di genere. Un distillato della personalità visionaria di Etro con le sue molte sfaccettature’.
Krijg direct zin om te zingen en te dansen… ‘a-ha-a-ha a far l’amore comincia tu’ ook zo geinig gebruikt in een van de beste films van de afgelopen jaren La Grande Belleza. Ook Italiaans. Ook verfijnd.