‘OUD-THEE’
FRISSE ELEGANTIE MET DIEPTE
Jaar van herlancering: 2016
Laatst aangepast: 05/06/16
Neus: Jacques Cavallier
In de bergachtige, warme streken van Yunnan (zuidwest China) groeit de gelijknamige theesoort. Ik ben geen ‘theeoloog’, maar kenners roemen hem om zijn donkerige, rokerige en leerachtige aroma met fruitige en honingachige toetsen.
Laat het maar aan Bvlgari over om de inspiratiebron yunnan groots en meeslepend te introduceren: in tuinen op hoogte van 2000 meter bloeien de yunnanbloesems in zeer vruchtbare rode grond. Door de hoofdstad Kumming – ook wel bekend als de stad van de eeuwige lente – stroomt het heldere water dat de theestruiken voedt.
Meer dan de helft van de 18.000 yunnanstruiken worden in deze rijke en prachtige provincie van China gecultiveerd. En dat al sinds zestiende eeuw. Officieel heet de thee ‘Yunnan Dian Hong Jin Hao’. Volgens Bvlgari is hier sprake van een ware ‘grand cru’; de oogsten worden beschouwd als een luxe ooit voorbehouden aan de keizerlijke families. Naast het geur- en drinkgenot biedt de magische en mysterieuze yunnan meer: geeft energie, maakt jonger en inspireert. Dat laatste onder meer Jacques Cavallier resulterend Eau Parfumée au thé noir.
WAT EAU PARFUMÉE AU THÉ NOIR IK EIGENLIJK?
Vorig jaar verscheen Eau Parfumée au thé noir intense. Ook gemaakt door Jacques Cavallier. Heb ik nooit geroken. Eau Parfumée au thé noir wordt voorgesteld als een – logisch – lichtere versie. Een niet bedoelde misleidende classificatie want dit geparfumeerde water ruikt behoorlijk sterk. Ook misleidend: de nadruk op yunnanthee. Want eigenlijk is Eau Parfumée au thé noir een geur die op geraffineerde wijze een van de meest geliefde ingrediënten op dit moment voor het voetlicht brengt: oud.

(090805) — JINGHONG, Aug. 5, 2009 (Xinhua) — Women of the Hani ethnic group return home after picking fresh tea leaves at a tea plantation on the Nannuo Mountains in Menghai County of Xishuangbanna Dai Autonomous Prefecture of southwest China’s Yunnan Province, on Aug. 3, 2009. The Nannuo Mountains, one of the most famous montane tea fields, had a good harvest of tera this year. (Xinhua/Li Mingfang) (jl)
Ruik je niet in eerste instantie. Wel eerst een hele mooie ‘bloeiende’ absolu van rosa damascena die haar fruitige nuances ziet opgelicht door een even mooie absolu van bergamot. De roos wordt trouwens origineel omschreven: ‘ze verheft de kwintenssens van vrouwelijke elegantie en de edelste aspiraties van de man’.
Deze rozige luchtigheid mengt zich dan met de yunnanthee. Duidelijk waarneembaar. En inderdaad: rokerig, leerachtig, honingzoetig en bovenal heerlijk koel en fris. Alsof je een kop zwarte thee in een rozentuin (waar ook nog de fris-tedere magnolia bloeit) drinkt. Dan heel langzaam neem je de donkere, kamfer- en houtachtige noten van oud waar. Duidelijk herkenbaar en ondersteund door patchoeli zonder dat Eau Parfumée au thé noir aan frisheid inboet. Dat is knap.
Hoe beter je de geur leert kennen, des te meer valt op dat het eigenlijk een wervelwind in een theeglas is waar drie smaken met elkaar jongleren: roos, oud en yunnanthee. De eerste twee zijn bekenden in de parfumerie, maar voor dat je denkt ‘boring, kennen we’; het is juist de thee die de geur zijn eigenheid, eigenzinnigheid en ‘energiekheid’ geeft. Nu word ik wel heel erg benieuwd naar Eau Parfumée au thé noir intense.