EEN JAARTAL; VOOR VROUWEN
DIE ZOEKEN NAAR EEN POEDERIGER EN KRUIDIGER N°5
Jaar van lancering: 1922/1983
Laatst aangepast: 21/11/09
Neus: Ernest Beaux, Jacques Polge
Flaconontwerp: Chanel
Ik was vroeger als tiener – we’re talking end seventies – al gek op N°22, terwijl ik de geur nog never, nooit, niet geroken had. Kwam a: door de verrassing dat dit ‘nummer’ überhaupt bestond en b: door een advertentie die ik ooit in de Amerikaans Vogue gezien had. Een gewoon, alledaagse stel dat pret heeft in de sneeuw (ben de foto helaas kwijt). Hoever verwijderd van de ‘normale’, ver van de dagelijkse werkelijkheid gepresenteerde ‘droom in een flacon’ – de toen courante parfumpresenatatieprocedure.
Hoe not chic, hoe not Paris, hoe not Chanel! Een andere advertentie kwam meer in de buurt van een ‘fijn en elegant parfumgevoel’: model omringd door een – zeer seventies gestyled – krans van bloemen. De slogan: ‘the perfume of romance’.
N°22 verwijst naar het jaar waarin het verscheen en valt net zoals N°5 uit 1921 op door de ‘droge’ en weinig tot de verbeelding sprekende naam. En over het hoe en waarom vertellen de ‘geschiedenisboeken’ niets. Feit is dat dit parfum nooit het succes van N°5 heeft geëvenaard. Wanneer in 1986 Karl Lagerfeld wordt aangesteld het couturehuis te voorzien van een meer eigentijds en hip imago, zorgen de eigenaars van Chanel ondertussen wel dat het verleden niet vergeten wordt. Een van de middelen om de herinnering levend te houden is de herlancering – in 1983 – van vier vergeten, vooroorlogse Chanelgeuren, waaronder N°22.
De receptuur bevond zich nog in de Chanelarchieven, werd er uitgehaald door Jacques Polge en zo getrouw mogelijk gekopieerd. Het resultaat kun je alleen ruiken in de Chanelboetieks. En sinds 2007 is de geur onderdeel van Les Exclusives.
WAT RUIK IK EIGENLIJK?
N°22 ademt als het ware N°5. Maar is de algehele indruk zoeter, bloemiger, kruidiger, luchtiger en ‘ijler’. Maar tegelijkertijd herken je de duidelijke aldehyde-signatuur alleen minder sterk gedoseerd. Alleen krijgt het door nootmuskaat, vetiver een iets ‘mannelijker’ basis. De toevoeging van bourbonvanille zorgt voor extra zoetheid, de toevoeging van Florentijnse iris geeft de geur een lieflijker, poederiger afronding. Een goed alternatief voor wie N°5 te vol en te ‘vettig’ vindt.
RUIK & VERGELIJK
Ernest Beaux (1887-1961) heeft meer gemaakt dan N°5 en N°22. Voor Chanel creëerde hij nog drie parfums en voor Bourjois een geur die jarenlang in Amerika als de belichaming van Parijse chic in een parfumflacon werd beschouwd. En hij creëerde nog meer, maar dat is voor een andere keer.
Chanel – Les Exclusifs – Cuir de Russie (1924)
Chanel – Les Exclusifs – Gardénia (1925)
Chanel – Les Exclusifs -Bois des Iles (1926)
Bourjois Soir de Paris (1929)